Претрага
Претрага
Close this search box.

Predstojeći vikend u znaku izložbe „Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti“

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U petak, 13. januara, sa početkom u 19:00 sati, prof. dr Igor Borozan održaće u Galeriji matice srpske predavanje pod nazivom Uroš Predić. Recepcija, život i delo.

Izvod iz predavanja:

„Nakon perioda formiranja u Orlovatu, Beču i Beogradu, Uroš Predić se trajno preselio u srpsku prestonicu 1909. godine.

Predićev život se konačno zaokružio. Nedugo po smrti voljene majke i dugog perioda sete, Predić je u radu pronašao izlaz iz duševnog stanja ophrvanog elegijom i tugom. U svom beogradskom ateljeu u Svetogorskoj ulici, Predić je nastavio da sa nesmanjenim entuzijazmom kontinuirano stvara likovna dela. Variranje poznatih tema i nepregledni broj portreta predstavnika srpskog građanstva, kao i likovno uobličavanje brojnih ikonostasa nije dovelo do okoštavanja njegovog slikarstva, o čemu svedoči i veliki broj izuzetno inventivnih dela.

Brojne slike izvedene u slavu vere i nacije, veliki broj reprezentativnih vladarskih portreta, kao i niz monumentalnih religioznih kompozicija su manifestovali slikarevu sposobnost da u ozbiljnom životnom dobu naslika neke od ključnih slika srpskog slikarstva, od kojih su neke stekle i status patriotskih ikona.

Slikar rođen u Austrijskom carstvu, školovan u Dvojnoj monarhiji, koji je stvarao i živeo u Kraljevini Srbiji, a potom i u Kraljevini SHS/Jugoslaviji okončao je svoje dugo životno putovanje u Federativnoj Republici Jugoslaviji 1953. godine, protokom vremena stekao je status klasika, i to verovatno prvog i poslednjeg u srpskom slikarstvu.“

Foto: Galerija Matice Srpske

Već sledećeg dana, 14. januara u 13:00 i u 17:00 sati organizovano je autorsko vođenje kroz izložbu, kao prateći program izložbe Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti. Kroz izložbu vodi dr Snežana Mišić, muzejska savetnica i autorka izložbe, a vođenje u 17:00 će biti simultano prevođeno na znakovni jezik.

Izvod iz predavanja:

Stvarajući neprekidno više od osam decenija, Uroš Predić je ostavio izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1700 dela, u kojem je ostvario visoke domete.

Izložba Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti obuhvata preko 140 eksponata ‒ više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića.

Pod Galerijskim krovom okupila su se umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića. Pored umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti.

Foto: Galerija Matice Srpske

Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, predstaviće se Predićeva osnovna tematska opredeljenja. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti