Srpska naperdna stranka ima dominantnu poziciju na srpskoj političkoj sceni, smatra direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor Plus Vladimir Pejić. On je istakao da SNS u svim istraživanjima i na svim izborima ima dominantnu poziciju.

Direktor Faktor plusa ocenio je da su pregovori vlasti i opozicije dobro organizovani i istakao da se oni često koriste kao deo predizborne kampanje.

– Jasno je da će i nakon njih svako biti na pozicijama kao i pre pregovora. Siguran sam da će i vlast i opozicija učiniti sve da do bojkota ne dođe. On bi bio loš i za jedne i za druge – kazao je Pejić.

Siguran sam da će i vlast i opozicija učiniti sve da do bojkota ne dođe. On bi bio loš i za jedne i za druge, foto Vesna Anđić RFE

NEPOMIRLJIVE RAZLIKE

On je u intervjuu za Blic rekao i da je opozicija prilično heterogena i pojedinačno prilično slaba.

– Sa jedne strane imamo partije poput DJB i koalicije DSS i POKS-a koje zastupaju izrazito nacionalnu politiku i izvesno je da će izaći na izbore, a sa druge strane su SSP, Narodna stranka, PSG i još nekoliko manjih partija i pokreta čije će učešće na izborima biti neizvesno. Po snazi oni su svi pojedinačno relativno izjednačeni –  rekao je on.

Pejić je ocenio da ne veruje da je moguće da se opozicija u potpunosti ujedini zbog bitnih razlika oko ključnih pitanja, osim ukoliko jedini motiv ne bude borba protiv Vučića.

Govoreći o beogradskim izborima, on je ocenio da istraživanja pokazuju da su šanse opozicije nešto veće na nivou Beograda nego na republičkom nivou.

– Ali u ovom trenutku ne znamo kako će izgledati te liste i ko će se i u kom sastavu boriti protiv Vučića – rekao je on.

VIŠE KANDIDATA

Pejić je istakao da opozicija ne bi smela da beogradske izbore posmatra odvojeno od republičkih i predsedničkih.

– Kad bi bili raspisani samo predsednički izbori, opozicija bi se verovatno mnogo lakše homogenizovala i okupila oko jednog ili malog broja kandidata. Kako to verovatno neće biti slučaj opoziciji će biti vrlo teško da pronađe kandidata koji bi mogao da pobedi Vučića. I ne očekujem da Vučić odmerava snagu samo sa jednim protivkandidatom – rekao je Pejić.

K.Anđelić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments