Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na pitanje našeg portala predsednica Vlade Ana Brnabić komentarisala je danas tokom boravka u Novom Sadu trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji i istakla da je situacija veoma teška.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Srbi na Kosovu i Metohiji, kao što smo videli, i danas na protestu, su na ivici strpljenja i na ivici snaga. Pokušali su danas na najlepši mogući način da apeluju svim međunarodnim partnerima da jedino što oni žele je poštovanje vladavine prava i garantovanje ljudskih prava za sve. Prava da ako treba da budete uhapšeni da makar znate koji je razlog tome, da vaša porodica zna gde ste i da li ste dobro. Niko ne treba da bude hapšen i maltretiran samo zato što ste Srbi. Oni su jednom rekli, a ja bi to sada ponovila: “Mi nemamo problem sa Albancima, sa našim prijateljima i komšijama, niti sa bilo kim na KiM. Imamo problem sa premijerom i privremenim institucijama u Prištini kao i Vladom Kosova jer oni sprovode otvoren teror na srpskim stanovništvom.” Zaista ne mogu da razumem zašto je teško ispuniti dogovore i sporazume koji su potpisani u 21. veku na Evropskom kontinentu – rekla je Brnabić.

Oko ovih stvari ne treba da postoji debata, svako treba da ima pravo na osnovna ljudska prava, a Srbi na Kosovu zaista traže minimalno.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Premijerka Ana Brnabić takođe apeluje:

– Zamislite situaciju u Centralnoj Srbiji da policija uhapsi bilo koga i da porodica 13 dana ne može da dođe do te osobe. U toj situaciji bismo odmah imali pozive i međunarodne apele od svih institucija, reportera bez granica i svih ostalih. Ovde nema dovoljno jasne reakcije bez obzira što ima stalne komunikacije. Predsednik Vučić je u stalnom kontaktu sa našim evropskim partnerima i sa Srbima na Kosovu i Metohiji ne bi li zadržali situaciju pod kontrolom. Međutim, čini mi se da nema dovoljno govora o tome i da to jednostavno nije u skladu sa vladavinom prava i ne može da se toleriše – ističe Ana Brnabić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ovo što naš narod traži je bazična stvar koja ne treba ni da se traži u 21. veku već se podrazumeva. Implementacija potpisanih sporazuma se podrazumeva i to da niko ne sme da se hapsi bez dovoljno dokaza i bez opravdanog razloga.

Premijerka takođe dodaje da je dijalog jedino što dolazi u obzir da bi se sačuvali mir i stabilnost. Apeluje da se čuju Srbi na barikadama i da svi čuju njihove današnje poruke, kao i da im se pruži minimum kako bi normalno živeli na Kosovu i Metohiji.

nsuživo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments