Danas je u Novom Sadu, u osamdesetoj godini, preminula Erika Marjaš Brzić, primabalerina i nekadašnja direktorka Baleta Srpskog narodnog pozorišta.

Erika je 1961. godine završila Državnu pozorišnu školu – Baletski odsek u Novom Sadu u klasi proseforke Margite Debeljak. Kraće vreme se početkom sedamdestih usavršavala u Kanukod Rozele Hajtauer

U Baletu SNP-a je bila aktivna igračica od 1961. do 1981, najpre kao solistkinja a potom kao primabalerina. Prvo scensko iskustvo stekla je u baletskim sekcijama. u Pionirskom pozorištu, sa baletskom igračem Borisom Radakom, na samom početku osnovne škole. Već tada je igrala solo-partije. Boris Radak ju je usmerio u baletsku školu, pa je kao desetogodišnjakinja započela redovno baletsko školovanje.

U Kulturno-umetničkom društvu „Đorđe Zličić” radila je sa Slavijom Marenić, koja joj je čak predlagala da pređe u Beograd kad je već bila opredeljena za balet. Još kao učenica učestvovala je u baletskim predstavama SNP.

Prvi put se u glavnoj ulozi pojavila kao Julija u baletu Romeo i Julija iz 1962. godine, u koreografiji Georga Makedonskog. Za ostvarenja u baletima Agostino R. De Banfilda, Žar ptica I. Stravinskog i Fantastična simfonija H. Berlioza dobila je Oktobarsku nagradu grada Novog Sada 1970.

Izuzetne baletske figure, scenskog šarma, tehnički spremna, smela u podrškama, bila je inspiracija koreografima i postala nosilac svih glavnih uloga klasičnog baletskog i jugoslovenskog repertoara, savremenog i modernog baleta, češće rađenih za njenu igračku ličnost.

Najviše je sarađivala sa Georgim Makedonskim i Ikom Otrinim, koji je u njoj otkrio moderni senzibilitet. Sa Verom Bokadoro radila je Ljubav za ljubav i kao Beatriče uspešno gostovala po pozivu u Boljšoj teatru u Moskvi. Kao Odeta – Odilija oprostila se od scene 1981.

Do odlaska u penziju bila je šef Baleta i asistent koreografa, a zatim je, iz porodičnih razloga, otišla u Španiju, gde se neko vreme bavila pedagoškim radom sa decom u Pamploni. Od 1995. do 1999. i ponovo od 2002. do 2006. godine je iz penzije bila angažovana kao direktor Baleta SNP-a.

Dobitnica je Povelje SNP-a 1972. godine, Zlatne medalje „Jovan Đorđević” 1981, Ordena zasluge za narod sa srebrnom zvezdom 1986, dobitnica je nagrade UBUS-a 2006. za životno delo kao zalužnoj baletskoj umetnici za trajni doprinos umetničkoj igri u Srbiji.
Igrala je u filmovima Ljubav i moda, Rat, Doručak sa đavolom.
Televizija Novi Sad snimila je Portret Erike Marjaš.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments