Foto: YouTube / Printscreen

Glumica Darinka Čalenić preminula je u 87. godini, nakon duge i teške bolesti, saopšteno je medijima. Mlađa publika pamtiće je kao suprugu Žike Pavlovića u kultnoj komediji “Žikina dinastija”.

Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu. U rodnom mestu završila je osnovnu, gimnaziju, kao i srednju glumačku školu. Prvu glumačku ulogu dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, nastupala je u Užicu i Somboru, sve dok se 1954. ponovo nije vratila u Novi Sad, ovog puta kao članica Srpskog narodnog pozorišta.

Dara je odigrala više od 40 glavnih rola tokom svoje bogate karijere. Na Sterijinom pozorju 1965. godine dobila je nagradu za glumačko ostvarenje. Deset godina kasnije pripala joj je i nagrada Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu “Pop Ćira i pop Spira”. Nagrađena je i 2006. godine zlatnom plaketom Sterijinog pozorja za “Izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima”.

Početkom sedamdesetih godina Dara Čalenić prelazi da živi u Sjedinjene američke države, iz kojih će se na Studentski trg u Beogradu, preseliti 2014. godine. Dara je bila udata za profesora filma na Harvardu Vladu Petrića, prvog doktora filmologije sa ovih prostora. Petrić je preminuo 2019. godine.

Dara Čalenić i Vladimir Petrić Foto: RAS / RAS Srbija

B. Jovović

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments