Preventivne zdravstvene akcije za sve građane na području Novog Sada

       

Povodom  obeležavanja 14. novembra – Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u prostorijama radnih organizacija na području grada Novog Sada i Doma zdravlja “Novi Sad” održaće se 12 preventivnih zdavstvenih akcija.

Prva od akcija će se održati u sredu 14. novembra, a sledeća u petak 30. novembra u periodu od 8 do 10 časova u prostorijama upravne zgrade Doma zdravlja “Novi Sad” na Bulevaru cara Lazara br. 75.

Svaka akcija sastoji se od sledećih segmenata:

  • Prezentacija o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu
  • Pregled (merenje krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i izračunavanje BMI)
  • Određivanje vrednosti šećera u krvi
  • Popunjavanje upitnika za procenu rizika za nastanak tipa 2 šećerne bolesti
  • Individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti

Šećerna bolest spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju ili dejstvu insulina. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u 30. oktobra ove godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa. U nastanku tipa 2 dijabetesa učestvuju genetski i negenetski faktori. Negenetski faktori u koje ubrajamo gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, fizička neaktivnost, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima su posebno značajni, jer zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana može da spreči do 70% slučajeva oboljevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments