Претрага
Претрага
Close this search box.

„Priprema za zombi apokalipsu“: Zemlje sveta gomilaju zlatne rezerve zbog dominacije američke valute

Foto: CSIROscope

Pojedine zemlje sveta, uključujući Rusiju i Kinu, gomilaju zlatne rezerve usled pogoršanja odnosa sa SAD i valutne dominacije Vašintona, piše američka agencija „Blumberg“.

Analitičar Dejvid Fikling podseća da su centralne banke kupile 400 metričkih tona zlata u trećem kvartalu 2022. godine i konstatuje da se radi o „rekordnom povećanju“.

Po rečima stručnjaka, potezi centralnih banaka liče na pripreme za „zombi apokalipsu“, a zlato su aktivno kupovale zemlje koje su se suočile sa ozbiljnim problemima koji se dovode u vezu sa slabljenjem nacionalnih valuta. To su Turska, Egipat, Irak i Indija. Fikling podseća da su Turska i Egipat ključni saveznici SAD, ali njihovi odnosi sa Vašingtonom su se pogoršali u poslednje vreme.

„Sada je perspektiva međunarodnih odnosa neizvesnija nego poslednjih decenija. U takvom svetu logično je da rezerve centralnih banaka ne budu previše vezane ni za jednu zemlju“, dodaje ekspert.

Najveći kupci zlata, čije veze sa SAD svakodnevno slabe su tri zemlje – Kina, Rusija i Saudijska Arabija, navodi

„Udeo dolara u rezervama centralnih banaka naglo opada: sa 65 odsto krajem 2016. godine na 59 odsto početkom ove godine. To je verovatno rezultat toga što Vašington poslednjih godina postaje sve oštrija po pitanju svoje valutne dominacije. U takvoj situaciji zlato izgleda kao atraktivna alternativa“, objašnjava ekspert.

sputnikportal.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti