Foto: Sputnik/AP Photo/Visar Kryeziu/Ilustracija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtev SAD i da za 48 sati odlaže primenu mere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa predstavnicima Srba sa KiM kojima je poručio da je siguran da ćemo kao narod pokazati zrelost i sačuvati svoja ognjišta.

Šefica Unmika: Potrebno izbeći bilo kakvu eskalaciju

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Misije UN na KiM, Karolina Zijade, izrazila je žaljenje što na razgovorima u Briselu nije postignut dogovor kako bi bio prevaziđen trenutni, kako je navela, “ćorsokak” na KiM.

Zijade je naglasila potrebu da se izbegne bilo kakva eskalacija koja bi mogla da destabilizuje situaciju na terenu, dovede do neželjenih posledica i ugrozi teško stečene uspehe u poslednjoj deceniji, saopštio je Unmik.

Šefica Unmika je istakla je da su dijalog i kompromis temelj svakog plana za održivi mir.

Zijade je pozvala na odgovornost i istinsku posvećenost dijalogu uz posredovanje EU.

Foto: Printscreen/raport.ba

Pojačane snage kosovske policije na Jarinju

Posle noćašnje odluke premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odloži naplatu kazne za dva dana, na Jarinju su primetne pojačane snage kosovske policije, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

Saobraćaj se odvija normalno.

“Zahvaljujem ambasadoru Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganjem za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne ‘KM‘ (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana”, objavio je Aljbin Kurti na Tviteru.

Američki ambasador Džef Hovenijer je prethodno objavio da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

“Mi smo od kosovske vlade zatražili da odloži za 48 sati primenu mere kažnjavanja, kako bi omogućila Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama dalje angažovanje strana na pronalaženju rešenja”, naveo je Hovenijer.

Foto: Beta/European Council (arhiva)

Stejt department: I Kurti i Vučić treba da naprave ustupke

Prethodno, portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da su SAD razočarane što Beograd i Priština nisu uspeli da se dogovore o rešenju za spor oko registarskih oznaka.

Poručio je da i Kurti i predsednik Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira, u ionako krhkom regionu.

“Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mere, koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i nametanje kazni za vozila. Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja”, istakao je Prajs.

Policija u Prištini najavila je juče, posle neuspešnih pregovora u Briselu i poziva zapadnih zvaničnika i predsednika Aleksandra Vučića da se sačuva mir, da će danas u osam časova početi da sprovodi meru kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama.

Na moguću eskalaciju upozorio je juče i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je poručio da se ona mora izbeći i da Kfor ostaje na oprezu.

Iz komande misija Kfora i Euleksa istakli su da njihovi pripadnici, iako su prisutni na terenu, ne mogu da preuzmu ulogu policije i da to nije u njihovom mandatu.

U isto vreme, juče popodne su primećeni pokreti specijalnih jedinica Prištine u oklopnim vozilima iz baze Belvedere na jugu Mitrovice ka severu, gde su inače smeštene četiri baze mobilne jedinice granične policije.

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su u prethodnom periodu uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum.

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice sa akronimima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je, kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom.

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca.

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments