Prerana smrt profesora Vojislava Voje Živkova potresla je sve njegove đake iz Osnovne škole Žarko Zrenjanin na Limanu 3, u kojoj je radio punih 30 godina. Omiljeni profesor geografije bio je i pedagog i roditelj i glas razuma, ali pre svega bio je čovek. Naš novinar popričao je sa Vladom Evanderom, jednim od učenika iz poslednje generacije kojoj je profesor Voja bio razredni starešina.

Vlada kaže da je profesor Voja bio jedan od retkih ljudi koji je znao i da se našali, da posavetuje i da vas nauči nešto korisno, kaže da je bio pravičan, a po potrebi i strog taman onoliko koliko se moralo, da bi sprečio neke male dečje nestašluke.

Bio je pobožan, đake je učio porodičnim vrednostima i tome kako da vole svoje narod, ali i da poštuju sve ljude na ovom svetu.

– Jedan od događaja kad smo mi došli prvi put, peti razred, prvi dan, prvi čas smo imali kod njega, on je došao i podelio nam žvake i rekao, sad žvaćite žvake na času i više ne može – kaže njegov učenik Vlada

Vlada kaže da je jedna od rečenica koju je Voja često koristio bila “Ako ne znaš nešto takva će ti i ocena biti”. Dodaje da je bio pravičan i dobar profesor.  On kaže da je Voja pred svaki verski praznik, bilo koje vere kojoj učenici pripadaju pričao običaje vezane baš za taj praznik.

– Kada odemo na ekskurziju, svašta je znao da ispriča, baš je bio nekako prijatan, đaci su jako volei da  idu sa njim na putovanja- kaže Vlada

Kaže da su u školu dolazili i đaci sa Kosmeta i da su oni takođe išli u Gračanicu kod tih đaka, i da to svi učenici pamte kao najleše trenutke. Oni su i danas u kontaktu sa svojim vršnjacima iz južne srpske pokrajine.

Dok smo uz piće razgovarali da Vladom, prišli su nam i učenici starijih generacija koji su dodali da je Voja zaista bio vanvremenski čovek, širokih shvatanja. Jedan od njih kaže: “Nisam voleo geografiju, ali sam voleo profesora Voju”

– Imao je običaj da kaže vi ste moji Teletabisi, naravno u pozitivnom kontekstu- kaže Vlada i dodaje da su na kraju školovanja odštampali majce “Vojini Teletabisi” i da su jednu od njih sa potpisima poklonili i njemu.

Evander dodaje da je Voja uvek na zanimljiv način objašnjvao sve i da su ga pomno slušali čak i oni koji nisu voleli geografiju.

O tome koliki je čovek bio Voja, svedoče i komentari na našem portalu, a jedan od njih je “I jeste bio pedagog i profesor i prijatelj. Najbolji razredni! Sve ste baš lepo napisali”. Drugi učenik napisao je  da je jako potrešen i da je za njega Voja bio najbolji profesor ikada.

Sahrana Vojislava Voje Živkova biće u sledeći u utorak, a tačno mesto i satnica biće objavljeni naknadno.

Nikola Bilić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Tuga velika
10/04/2021 23:59

Obavezno proveriti ko i kako ga je lecio!