Претрага
Претрага
Close this search box.

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa “Pismo Božić Bati”

Foto: Ustupljene fotografije

Pošta Srbije proglasila je pobednike nagradnog literarnog i likovnog konkursa „Pismo Božić Bati” i upriličila svečanu dodelu nagrada u ambijentu prazničnog festivala „Zimska bajka” u Beogradu. V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, vikarni episkop toplički Petar i Miloš Janković, v.d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, najboljim autorima uručili su vredne nagrade.

Na konkursu na koji je do 31. decembra pristiglo dve hiljade pošiljaka sa više hiljada dečjih radova, prvo mesto osvojili su Andrija Stevanović (10), iz Zalužnja kod Leskovca, literarnim radom nesvakidašnje ideje sa svim atributima književnog dela, i Đurđa Ćirjanić (10) iz Beograda, za kompleksan rad bogatog kolorita sa scenom iščekivanja božićnog jutra. Druga mesta osvojili su Nastja Jozić (10) iz Subotice, nestandardnim crtežom u kontrastnoj formi koji nosi lik devojčice uz mnoštvo elemenata retko viđenih u dečjem stvaralaštvu, i Andrijana Stanić (12) iz Vrčina, za kratku priču o božićnom jutru u njenoj porodici,
lirski obojenu, sa mnoštvom stilskih i jezičkih figura. Treće nagrade pripale su Savi Sibinović (4,5) iz Beograda, koja je kombinovanom tehnikom izuzetne ekspresije naslikala porodicu na božićnoj večeri, i Uni Ristić (11) iz Valjeva, za svež i moderan prikaz devojčice koja piše pismo u božićnoj atmosferi, sa akcentom na kompoziciji i specifičnom uglu iz kog se posmatra.

Foto: Ustupljene fotografije

U grupnoj konkurenciji prve nagrade pripale su učenicima II-2, III-2, III-3 i literarno-dramskoj sekciji OŠ „Akademik Milenko Šušić” iz Guče, za kolektivno literarno delo sa efektnim mešanjem poezije i proze, i odeljenju IV-3 OŠ „Jovan Popović” iz Sremske Mitrovice, za rad koji dočarava zimsku idilu izrađen gotovo zaboravljenom tehnikom pustovanje. Drugo mesto osvojili su odeljenje II-1 OŠ „Zaga Malivuk” iz Krnjače, pesmom u kojoj se sjedinjuje tradicionalno i moderno pesništvo i inovativnog pristupa temi, i odeljenje II-3 OŠ „Bratstvo jedinstvo” iz Kucure, pastelom sa dinamičnim kompozicijama prazničnh
motiva i dekorativnih detalja. Treće mesto zauzeli su predškolska grupa „Srca” PU „Jelica Obradović” iz Mladenovca, plakatom bogatog kolorita koji prikazuje odlazak po sveto drvo badnjak i toplu atmosferu doma uoči praznika, i odeljenja I-3, IV-2 i IV-3 OŠ „Milinko Kušić” iz Ivanjice, maštovitim dečjim crtežima različitih formi sa motivima drugarstva, igara, slatkiša i praznika u konceptu filmske trake i plakata koji
prikazuje magičan dan sankanja na selu.

Tri specijalne nagrade dodeljene su Tijani Radivojević i Aniti Popović, učenicama OŠ
„Radomir Lazić” iz Azanje, PU „Đulići” iz Zaječara, i PU „Poletarac” iz Odžaka.

Foto: Ustupljene fotografije

„Podsticanje pisanja pisama i pismenosti putem Poštinog nagradnog konkursa, u poslednje dve godine usmerili smo na jačanje svetosavskog duhovnog i kulturnog nasleđa. Pokazalo se da je to bila prava odluka, s obzirom na veliki odziv dece koja su veoma uspešno odgovorila na temu i uputila poruke mira i ljubavi, bliskosti, deljenja i zajedništva, što je i smisao Božića. Veliko je zadovoljstvo je što smo danas ponovo podelili radost sa najuspešnijima”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Komisiju za izbor najboljih radova na konkursu Pismo Božić Bati činili su književnici Miloš
Janković (predsednik Komisije), i Jasmina Malešević i Grozdana Lalić – za deo izbora literarnih radova, i grafički dizajneri i likovni umetnici, kreatori maraka Pošte Srbije – za ocenu likovnih radova.

Pošta Srbije pobednike je nagradila vaučerima za tehniku, sportsku odeću i obuću i drugu sportsku opremu, u vrednosti po – 50.000 din, 40.000 din. i 30.000 din, u pojedinačnoj konkurenciji; – 90.000 din, 80.000 din. i 70.000 din, u grupnoj konkurenciji, i po 60.000 dinara za tri specijalne nagrade.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti