Foto: NS Uživo

Projekat “Majurska ada” ponovo je pokrenut. Nakon 15 godina od odustajanja od projekta, Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Grad Novi Sad ponovo su otvorili poglavlje da se gradu ustupi 20 objekata i parcela u zamenu za Majursku adu, u kojoj bi sve jedinice Vojske bile stacionirane u jednoj kompleksnoj bazi.

Direktor Javnog preduzeća Urbanizam Dušan Miladinović je za NS Uživo izjavio da će se kompleksni projekat “Majurska ada” prostirati na 272 hektara zemlje u Koviljsko-petrovaradinskom ritu, 12 kilometara od Novog Sada, uz koridor i slobodan pristup Dunava, mesto koje vojsci strateški odgovara.

Od ovog projekta prvobitno se odustalo 2006. godine, jer je to vodoplavno područje, pa se pokazalo kao veliki problem, zbog poplava koje su zahvatile područje Dunava iste godine. Sada, kada Novi Sad ima nasip i bezbednu odbranu od poplava, moguće je pokrenuti realizaciju.

Kasarna u Dunavskoj ulici mogla bi opet da postane hotel, kao što je prvobitno bila; foto: NS Uživo

-Vojna baza će se nasipati, prema planovima dva do dva i po metra, verovatno i više. Pošto izlazi na Dunav mora se obezbediti i zimovnik, gde će brodovi stajati, ako Dunav počne da ledi- izjavio je za NS Uživo Miladinović.

U Novom Sadu oko 7.500 kvadratnih metara vojnih objekata niko ne koristi, a zgrade koje su nekada bili vojni kompleksi decenijama propadaju. Po ponovnim procenama, kasarne kao što su “Dr Arčibald Rajs”, “Vojvoda Petar Bojović”, “Narodni heroj Janko Čmelik” na Trandžamentu, zajedno sa još objekata i parcela otišle bi u ruke grada.

Foto: NS Uživo

-Ne možemo sa preciznošću reći kada će početi izgradnja, jer su neki od lokaliteta još uvek perspektivni, kao što je kasarna “Aleksandar Berić” na Limanu, gde je rečna flotila, kasarna “Majevica” gde je kopnena vojska, kao i kasarna “Jugović”- rekao je Miladinović.

Vojna bolnica, koja se nalazi u Petrovaradinu, najstarija vojna bolnica u svetu koja radi u kontinuitetu od 18. veka, ostaće i dalje neka vrsta vojno-medicinske ustanove, ekskluzivno saznaje portal NS Uživo.

-Kasarne koje su zaštićeni spomenici kulture će se sačuvati, rekonstruisati i prilagoditi nekoj budućoj nameni. Najčešće su namene da to budu objekti kulture, javnih sadržaja ili eventualno komercijalnih sadržaja, kao što su hoteli ili ugostiteljski objekti- navodi Miladinović.

Prema jednom od planova kasarna “Narodni heroj Janko Čmelik” predviđena je za školsko-obrazovni centar, jer je odlična lokacija, prostrana i prva je zona zaštite Petrovaradinske tvrđave. U njoj bi se održavale radionice i kursevi u koju bi dolazili đaci iz cele Srbije na dodatne edukacije, takmičenja, seminari i druženja, gde bi kroz istoriju, geologiju i arheologiju mogli da se upoznaju sa lokalitetom Petrovaradinske tvrđave kroz letnje i zimske škole.

Autor: Ivona Karan

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Max
26/01/2021 14:10

Ne odlazi u ruke grada, neko u ruke Galens-a.

Gojko
26/01/2021 16:19

Sve je to divno more lokacija na svakom koraku se gradi a srbija sve manja preko 100 hiljada omladine odlazi iz zemlje godišnje.Neznam ko će i za koje potrebe tu silu stanova kupovati.Razlog više oko hiljadu stanova je u izgradnji za najplatezniji deo društva policiju i vojsku po 500 evra kvadrat.Ko će drugi i šta kupovati po 1200-1500 nerazumem.

Poli
26/01/2021 23:18
Reply to  Gojko

Druze, nisi citao clanak da je 70% stanova u NSu kupljeno kesom. Otkud ljudima kes da mi neko objasni?

Rosa
28/01/2021 09:14
Reply to  Poli

Čekali da im padne sa neba

frida
30/01/2021 10:47
Reply to  Poli

od tetke iz Kanade 😉