Promocija projekta edukacije dece trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola u oblasti bezbednosti saobraćaja održana je danas 19. okobra. Projekat realizuje Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju uz finansijsku podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

“Bilbordima koje možete videti po gradu upozoravamo vozače da budu pažljivi i strpljivi u saobraćaju, a usporivači kod škola i vrtića, kao i reflektujući pešački prelazi koji se ne kližu, su deo mera kojima nastojimo da doprinesemo većoj bezbednosti svih učesnika u saobraćaju”, rekao je član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić.

On je takođe rekao da se edukacije sprovode u osnovnim školama za učenike prvog i drugog razreda, dok učenici trećeg i četvrtog razreda organizovano dolaze na Novosadski sajam i da će oko 16 000 dece proći obuku tokom prvog polugodišta.

“U školama, kao i na sajmu postavljen je saobraćajni poligon koji predstavlja raskrsnicu opremljenu pešačkim prelazima, saobraćajnim znacima i semaforima, tako da deca na praktičnim primerima stiču osnovna znanja u saobraćaju. Pored toga, u objektima škola biće istaknuti plakati sa edukativnim sadržajem, a deca će dobiti flajere na kojima su ilustrovane potencijalne opasnosti koje ih mogu ugroziti kao učesnike u saobraćaju”, rekao je Aleksandar Kravić.

Profesor bezbednosti saobraćaja na Fakultetu tehničkih nauka Dragan Jovanović je istakao da aktivnosti na unapređenju bezbednosti u saobraćaju putem edukacije predstavljaju najznačajniji segment bezbednosti saobraćaja u dugoročnom smislu.

On je takođe dodao da je neophodno raditi sa decom od najranijeg uzrasta, koristeći sve raspoložive kapacitete koji doprinose bezbednijem okruženju.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments