Promocija knjige novinara i publiciste Slavka Budala

       

Promocija knjige “Borovo – sumrak jednog svitanja” novinara i publiciste Slavka Bubala, biće održana u utorak, 5. marta u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada sa početkom u 19 časova.

O knjizi će govoriti direktor vukovarskog SKC-a Srđan Sekulić, istoričar Borivoj Čalić iz Vukovara, vrsan poznavalac Borova Ivica Žabić i autor.

Knjiga govori o nastanku fabrike ‘Bata’ koja je nakon Drugog svetskog rata ponela ime “Borovo”, njenom razvoju i svim segmentima života u radničkom naselju koje je uporedo s fabrikom, 30-ih godina prošlog veka, gradio češki industrijalac Tomaš Bata.

Izgrađena u ataru današnjeg Borova, fabrika je zajedno s naseljem do 1941. godine bila u sastavu opštine Borovo, a zatim su je ustaške vlasti dekretom oduzele i pripojile Vukovaru. Tako je nastalo Borovo naselje. Slavko Bubalo je istražujući stare brojeve novina “Borovo2, letopis borovskog paroha Bogdana Dejanovića i tekstove u beogradskoj štampi tog vremena, te beležeći sećanja svedoka, došao do brojnih podataka o “fenomenu” Borova koje je već u prvih deset godina postalo moderno industrijsko naselje i uzor mnogima.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: