Promocija knjige o čuvenom Majmonidesu

       

U ponedeljak 19. novembra sa početkom u 18 časova u Klubu Jevrejske opštine Novi Sad održaće se promocija prve knjige u Srbiji o čuvenom filozofu Mozesu Majmonidesu pod nazivom “Majamonides – sećanje na njega trajaće zauvek” autora Mirjane Belić Koročkin Davidović I Radivoja Davidovića novinara i publicista.

O knjizi govore Snežana Ranković filozofkinja i direktorka knjižare “Zlatno runo” iz Beograda i autori.

U umetničkom delu programa nastupa Drita Tutunović sa sefardskim pesmama dok će odlomke iz knjige čitati dramska umetnica Maja Brukner.

U okviru promocije biće prikazana projekcija fotografija o životu I delu Mozesa Majmonidesa.

Voditelj programa je Edita Jankov.

O Majmonidesu:

Mozes Majmonides (Majmonid, Rambam) proslavio se kao lekar na dvoru sultana Saladina u 12. veku. Autor je više značajnih filozofskih dela: Vodič za zabludele, Mišne Tora, Komentar Mišne. Tvorac je 13 principa jevrejske vere koje se I dan danas čitaju u vidu molitve u svim sinagogama sveta. Osam vekova posle njegove smrti njegovi stavovi o vaskrsenju, veri I mesijanstvu izazivaju velike debate među stručnjacima na mnogim kongesima I simpozijumima, Bio je ispred svojeg vremena I ostavio je mnogo spisa, I odluka iz verskog I društvenog života. Njegovi medicinski radovi predstavljaju značajan doprinos u istoriji medicinske nauke. Poštovan I uvažavan u celom svetu. Bio je odličan poznavalac astronomije, medicine, matematike I filozofije. Jedan od najboljih poznavalaca Tore I Talmuda. U celom svetu postoje mnogobrojna obeležja koja su nazvana njegovim imenom: bolnice,sinagoge, ulice, akademije, škole, trgovi, društva…Njegovo znanje je enciklopedijskog karaktera  a književna delatnost prebogata. Ubraja se u najistaknutiju ličnost srednjovekovnog judaizma.

O autorima:

Publicističkim radom počeli su da se bave pre 30 godina. Mirjana Belić Koročkin Davidović bila je dugogodišnji novinar lista Politika a Radivoje Davidović pored novinarstva bavi se istraživanjem jevrejske kulturne baštine. Do sada su objavili sledeeć knjige: Od Daviča do Čelebonovića-Ulice beogradskih Jevreja, Povest o braći Baruh ,likovna monografija Bora Baruh, Stevan Filipović-istina o istorijskoj fotografiji, Eugen Verber-glumac, prevodilac judaista, Jevrejska čitaonica u Beogradu 1929-1941, Majmonides-sećanje na njega trajaće zauvek, Rajska ptica, Prmili smo vase pismo. Gotovo sve knjige nagrađene su na književno-publicističkim konkursima.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments