Foto: nsuzivo.rs

Promocija Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA održana je danas u gimnaziji “Isidora Sekulić”, učenicima je pružena prilika da se informišu o školovanju u vojnoškolskim ustanovama

Potpukovnik Dragan Dimoski, ističe da je promocijom učenicima pružena mogućnost i uslovi školovanja u vojnoškolskim ustanovama, kao i to da se približe sve dobre, manje dobre i loše strane školovanja na Vojnoj akademiji i ono što oni mogu da ostvare nakon školovanja.

– Pored uslova koje imaju prilikom školovanja, hteli smo da prikažemo da je oduvek bilo čast i ponos biti vojnik, odnosno oficir Vojske Srbije. Tradicija našeg naroda, koja živi na našim prostorima, to je ono što se ceni, i da sa pravom građani Republike Srbije, pored crkve imaju najveće poverenje u vojsku. Još jednom, to je velika čast i da svi momci i devojke ako se odluče da budu pripadnici Vojske Srbije nastaviće tradiciju naših predaka, koji su uvek bili spremni da budu pripadnici Vojske Srbije – reči su potpukovnika Dimoskog.

Studijske programe koje studenti mogu da odaberu su Kopnena vojska, Ekonomija odbrane, Elektronsko inženjerstvo, Vojno- mašinsko inženjerstvo, Vojno-saobraćajno inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite i vojno vazduhoplovstvo.

Foto: nsuzivo.rs

Potpukovnik Danko Rondović, načelnik studentske službe Vojne akademije naglašava da Vojne škole tradicionalno imaju veliki odziv, a ono što svaki polaznik mora da ispuni su određeni kriterijumi, provere znanja, koje treba da savladaju svi kandidati, provere fizičke sposobnosti, llekarske, bezbednosne i psihičko socijalne komponente.

Potpukovnik nam je objasnio zašto se veliki deo kandidata opredeljuje za studijski program Vojnovazuhoplovstvo.

– Zašto, ako ne bude uspeo da savlada sve kriterijume koje se traže za taj studijski program, on može da konkuriše za bilo koji drugi i da bude primljen. Selekcija se razlikuje u odnosu na druge programe. Matematika i provera fizičke sposobnosti, je ista kako za njih tako i za sve druge kadete, drugi deo selekcije, traje pet dana, i realizuje se na Institutu za Vazduhoplovnu medicinu. Ko uspešno savlada lekarske preglede, ima treći deo selekcije, a to je padobranska obuka i selektivno letenje na našim sportskim avionima. Ako neko ne prođe treći deo selekcije, konkuriše i dobija bilo koji drugi studijski program koji bude izabrao – rekao je potpukovnik Rondović.

Foto: nsuzivo.rs

Univerzitet odbrane ima dva fakulteta, jedan je Medicinski fakultet, potpukovnik Radović govori da je on identičan kao i bilo koji drugi medicinski fakultet, s tim da ima veliku prednost, kao što je to da je jedan profesor, odnosno mentor zadužen za jednog studenta, koji ga usmerava tokom celog školovanja.

– Preporuka za mlade je da prvo konkurišu za Vojne škole, da se isprobaju u intelektualnom i fizičkom smislu, da vide koje su njihove granice, koliko oni mogu. Upisaće školu koja nudi vrhunsko znanje, dobijaju diplome i zvanja koje važe bilo gde u svetu i najbitnije za mlade ljude posao nakon završetka Vojne akademije – istakao je potpukovnik Rondović.

Foto: nsuzivo.rs

Kadet druge godine, Isidora Lečić, govori da je ljubav prema otadžbini ono što je najviše uticalo da upiše Vojnu akademiju.

– Želela sam da ukoliko se desi nešto, da budem među prvima koji će braniti našu zemlju, kao i svoju prodicu. Smatram da svi mladi koji imaju istu želju da treba da se odazovu vojnom pozivu, jer to je jedna lepa i časna stvar – rekla je malada kadetkinja i dodala da je akademije ispunila njena očekivanja, znanje koje se dobije je izvrsno.

Kadetkinja je napomenula i to da se devojke u odnosu na muškarece na akademiji ne razlikuju i da se svi trude da budu ravnopravni.

– Ukoliko se desi da nam je potrebna pomoć, tu su naše kolege da pomognu. Mi se trudimo da ne dođe do tih situacija, jer to je bio naš izbor, kao žena da dođemo tamo i pokušavamo što više da dokažemo da smo mi spremne koliko i muškarci – rekla je Isidora Lečić.

Pored gimnazije, danas je promocija održana i u elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin”, kao i promocija Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole realizovana je u O. Š. “Ivo Lola Ribar” i “Kosta Trifković”, u saradnji sa Univerzitetom odbrane ministarstva odbrane.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments