Претрага
Претрага
Close this search box.

Pronađen ogroman grad drevnih Maja, star je 2.000 godina i bio je pokriven prašumom

Foto: Antiquity Journal/portalanalitika/screenshot

Naučnici su otkrili ruševine velikog grada drevnih Maja starog 2.000 godina, koji se nalazi ispod prašume na severu Gvatemale.

Novootkrivena naselja se protežu na prostoru od oko 1.683 kvadratnih kilometara i smeštena su u basenu Mirador-Kalakmul.

Oko 1.000 skrivenih naselja Maja pronađeno je zahvaljujući laserskom skeniranju nazvanom LIDAR. Reč je o jednoj od najmodernijih i najbrže rastućih tehnologija u postupcima prikupljanja i obrade prostornih informacija.

I dok su prethodne studije sugerisale da su rana mezoamerička naselja bila retko naseljena, timovi naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Gvatemale su ovog puta došli do drugačijih nalaza.

Ispostavilo se da su naselja na ovom lokalitetu bila poprilično zbijena, što je upotpunilo neke od ranijih istraživanja o mezoameričkim naseljima u Gvatemali.

U izveštajima piše da su otkrivena naselja imala kuće, sportske terene i verske, ceremonijalne i građanske centre, kao i dobro razvijenu mrežu nasipa i kanala koji su ih povezivali.

“Podaci sa skenera pokazuju koliko je bila kompleksna struktura ovih društava. Njihova infrastruktura je bila napravljena tako da oslikvala socio-ekonomsku organizaciju, ali i da istakne političku moć koju su imali”, navode naučnici u studiji.

agencije/portalanalitika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага