Претрага
Претрага
Close this search box.

Pronašao prsten star 460 godina – uskoro će se naći na aukciji, a evo koja će mu biti početna cena

Foto: Pixabay

Britanac Endi Tejlor zaslužan je za neverovatno otkriće na poljoprivrednom zemljištu u Notingemu, nadomak čuvene Šervudske šume.

On je pomoću detektora za metal pronašao zlatan prsten, težak 15 grama, koji na sebi ima tajanstvenu poruku. Stručnjaci veruju da je izrađen oko 1560. godine.

Veruje se da je prsten zakopan pre nekoliko stotina godina, kao i da je deo blaga koje je sakrio šerif od Notingema, ili članovi njegove porodice.

Na njemu postoji skrivena poruka “I Meane Ryght”, čije značenje u ovom trneutku nije poznato, prenosi LadBible.

Tejlor je otkrio nakit pre nego što je njegov prijatelj Graham Harison pronašao pečatni prsten za koji se takođe veruje da je pripadao šefiru od Notingema.

Na njemu je vidljiv grb porodice Dženison, čiji su članovi obavljali ulogu šerifa pre nekoliko vekova.

Prsten koji je pronašao Endi Tejlor biće ponuđen na aukciji, kasnije tokom godine, s početnom cenom između 4.000 i 6.000 dolara.


Endi je ispričao kako se sve dogodilo.

“Bilo je vruće, pa sam odlučio da odem do kola i uzmem piće. Čim sam se okrenuo signal na detektoru se pojačao. Iskopao sam rupu i pronašao prsten. Bio sam uzbuđen”, kazao je medijima.

Vlasnik aukcijske kuće “Hansons Auctioneers”, Čarls Hanson, veruje da prsten dokazuje pripadnost višem staležu.

“Ovakve poruke predstavljaju tajnu za sve, osim za vlasnika. Zato ne možemo biti sigurni šta natpis ‘I Meane Ryght’ zapravo znači”, objasnio je.

Hanson dodaje da težina ukazuje da je vlasnik bio bogat, a moguće da je poklonjen u znak poštovanja ili ljubavi pre skoro pet vekova.

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti