Претрага
Претрага
Close this search box.

Proširenje najfrekventnijeg graničnog prelaza Horgoš (VIDEO)

Foto: vojvodinauzivo.rs
Jedan od najopterećenijih i najfrekventnijih graničnih prelaza u našoj zemlji trebalo bi da zablista u novom ruhu u drugoj polovini ove godine. 

Ekipa portala Vojvodina uživo bila je na licu mesta i snimila kako napreduju radovi:


Obnova i dogradnja graničnog prelaza Horgoš počela je u martu prošle godine na srpsko-mađarskoj granici, a vrednost ugovorenih radova je 2,08 milijardi dinara.

Posao izvođača radova poveren je kompaniji Jadran d.o.o. iz Beograda, dok sam granični prelaz predstavlja deo evropskog Koridora 10 i jednu od ključnih tačaka tranzitnog saobraćaja kroz našu zemlju.

Rok za završetak svih radova na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš je septembar ove godine. Rekonstrukcijom i proširenjem prelaza sa 16 na 24 saobraćajne trake, kapaciteti protoka će se povećati za 50 odsto, a pored radova na terminalu i samom ulazu i izlazu iz zemlje, projekat obuhvata i radove na prilaznom delu auto-puta za koje je nadležno JP “Putevi Srbije”, navodi se u saopštenju Puteva Srbije.

Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Od devet graničnih prelaza između Srbije i Mađarske najprometniji je granični prelaz Horgoš-Reske na autoputu. Svake godine prođe 6,6 miliona ljudi, prođe 1,3 miliona putničkih vozila u oba smera, kao i više od 300 hiljada kamiona i oko 30 hiljada autobusa. To samo govori o važnosti ovog projekta.

Podsetimo, paralelno sa proširenjem graničnog prelaza, radi se i na proširenju propusne moći naplatnih rampi. Takodje, očekuje se krajem juna i kompletiranje obilaznice oko Beograda u punom profilu.

vojvodinauzivo.rs

 

Tagovi:

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Luka
30.05.2023 17:27

Dzaba prosirenje kad ce opet raditi samo 5 rampi

Gost
SNS Uzivo
30.05.2023 19:31
Odgovori  Luka

Jeste Luka, ali ovo je portal tapšaca SNS!

Last edited 10 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Vidoje
31.05.2023 11:46
Odgovori  SNS Uzivo

Ovo je informativni portal nsa i okoline. Idi na n1 pa se druzi sa svojim krugodvojkasima i petooktobarcima 🙂

Gost
Milan
31.05.2023 00:16

To je znak da nećemo nikad u Eu cim prosiravaju granice umesto da ih ukinu.

Gost
Mganum
03.06.2023 03:17

prošire granicu pustaju na 10 rampi, međutim kod mađara rade 2 rampe međuzona opet puna, ukratko bacanje para, jer sa naše strane nikad nije bio problem.

Povezane vesti