PROSLAVLJAMO DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODA I NACIONALNE ZASTAVE Novosađani čuvaju i ističu srpsku trobojku (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se obeležava od 2020. godine. Praznik proslavlja dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta 1918. godine. Novi Sad se i ovog 15. septembra pridružio obeležavanju praznika.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tokom proteklih godina srpske zastave vijorile su se širom naše zemlje, u Republici Srpskoj i u Boki. Na Dan srpskog jedinstva poslanici Narodne skupštine Srbije usvojili su i Zakon o očuvanju ćiriličnog pisma.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U državama u kojima se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti. Zastava se u takvoj prilici postavlja isključivo na mestu predviđenom za njeno isticanje (utori, jarboli, fasadna koplja), u skladu sa važećim propisima. U Srbiji u tu svrhu državni organi drže istaknutu Državnu zastavu, pokrajinski i lokalni organi, kao i javne službe (škole, bolnice, javna preduzeća)- Narodnu zastavu, koju su dužni da viju svakodnevno.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Građani mogu da biraju da li će na svojim objektima istaći Državnu ili Narodnu zastavu budući da zakon ne definiše koji oblik zastave smeju da ističu fizička lica.

Građani se ove godine još jednom pozivaju da taj dan ispred svojih domova istaknu srpsku trobojku.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti