PRVA NOVOSADSKA DI-DŽEJ ŠKOLA izrodila neke od NAJBOLJIH izvođača koji nastupaju na EXIT-u! Nekada su di-džejevi obučavani u diskotekama, a sada se za to školuju (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prva Di-Džej (DJ) škola u državi osnovana je u Novom Sadu 2008. godine, za sve ljubitelje muzike u trajanju od tri različita kursa, a svaki ponaosob traje po tri meseca. Dva Novosađanina čija imena su prepoznatljiva, DJ Billy 9 i Pele Drezgić, obučavaju ljude već 20 godina. Oni su za NS Uživo govorili kako je sve počelo, a kako to u svetu DJ izgleda danas.

– Prve učenike sam obučavao po principu majstor-šegrt. Tada je jedini uslov za njih bio, da bi učili od mene, da ne puše i ne piju. U to vreme, nisam ni naplaćivao časove, već sam želeo da sa momcima, kod kojih sam prepoznao entuzijazam, podelim svoje znanje. U ovom poslu sam već 30 godina. Počeo sam devedesetih, kada sam završio kurs koji je izgledao tako što mi je DJ držao obuku u diskoteci, tačnije u “Paradisu”, jer nije postojala škola kakvu mi imamo danas – rekao je Billy 9, poznati novosadski DJ i dodao:

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Devedesetih godina se radilo samo sa gramofona, jer je to bila jedina profesionalna oprema. Danas živimo u vremenu kada je sve na klik, a mladi ljudi, koji vole muziku, imaju daleko veće mogućnosti. Sećam se da sam uz suze dobio novac od majke – priča Billy kroz smeh.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Taj kurs je tada koštao 140 maraka, što je tada bilo previše, ali isplatilo se, reči su ovog DJ-a.

– Naše učenike učimo kako funkcioniše cela oprema, zatim fizika zvuka, koja je u ovom poslu važna, ali obrađujemo i samu muzičku teoriju jer sve su to komponente koje treba savladati da bi se ovaj posao obavljao kvalitetno.

Ova DJ škola svakog oktobra organizuje “Open day” gde svi koji su zainteresovani mogu da dođu, da se informišu i da vide zapravo kako to sve izgleda. Veliko je interesovanje i ljudi iz raznih gradova Srbije, od Subotice, Zrenjanina, Beograda, Kikinde pa sve do Kruševca. Takođe, dve Ruskinje su pohađale školu kao i jedan momak sa Kube koji i dalje aktivno pušta muziku.

– Ekipa koja trenutno pohađa školu ima neko predznanje i svi oni došli su sa nekim malim iskustvom, ali su tokom ovih časova kod nas shvatili da to nije posao koji može da se nauči sa interneta – objašnjava DJ Pele Drezgić i dodaje:

– Neki od učenika koji su pohađali ovu školu nastupaju na “Exitu”, a uz dogovor sa Radio AS FM, koji uvek pruže priliku našim mladim nadama da se pokažu na njihovom stejdžu, pa se nadamo da će se tako neki od njih pojaviti na Exitu i ove godine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na pitanje gde su najbolje žurke u gradu, sagovornici odgovaraju:

– To je individualna stvar, u zavisnosti koju muziku slušate i kako volite da se provodite. Urbane žurke u Novom Sadu imate samo na par mesta kao što su “Paberaj”, “Imperija”, a leti je aktuelan kafić “Diskont” na plaži. Ovi mlađi “šegrti”, kako ih mi zovemo, su sada skoro svaki četvrtak u “KC Labaru” gde se još uvek uče.

M. Š.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Aleksandra
26.09.2023 21:37

Dobro vece.Koja je cena kursa i koliko traje?Do koliko godina moze?

Povezane vesti