Foto: SNP / V. Velickovic

Balet Srpskog narodnog pozorišta, priču o Ani Karenjeni i grofu Vronskom ispričaće pokretom i to iz imaginarijuma čuvenog koreografa Krunislava Simića.

Premijera ovog nestvarnog baleta zakazana je za 14. maj na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narondog pozorišta.

-Naša Ana Karenjina je rastrzana. Ona je rastrzana između porodice i obaveze i ljubavi koja joj se otvara. Rastrazana između dva čoveka. Na tu rastrzanost se mi fokusiramo sve vreme. To je priča koja je, verujem, aktuelna i danas, kada svaka žena u makar jednom momentu mora da bira, mora da bude rastrzana između karijere i porodice, između dvoje ljudi, između dostižnog i nedostižnog – objašnjava Simić.

Foto: SNP / V. Velickovic

Književna dela stvorila su mnoge priče o ljubavi, bolu, patnji, borbi, rezignaciji. Te priče su toliko jake da ih prepričavaju generacije i generacije. Jačina ljubavi koju su uspeli da prikažu pojedini pisci živi i dalje kroz potonja pokolenja. Jedna od tih priča je svakako Tolstojeva priča o Ani Karenjini i grofu Vronskom. Njihova ljubav je bila toliko velika da je uništila oboje da je inspirisala i Kurnislava da napravi ovakav balet.

Ovo će biti prva velika baletska premijera ove godine. Reč je o baletskom klasiku koji, prema rečima direktora Baleta Srpskog nardnog pozorišta, Tonija Ranđelovića, nedostaje baletskom opusu ovako velike institucije.

-Ana Karenjina je veliko delo. To je predstava koju na svom repertoaru mora da ima svaka velika kuća, sa ansamblom kakav ima naš teatar. Prošle godine, iskoračili smo modernim baletom kakav je Madam Baterflaj, ali i sa apsolutnim domaćim biserom kakva je Ohridska legenda. Ovoga puta pričamo jednu raskošnu priču – ističe Ranđelović.

Foto: SNP V. Velickovic

Ideja koreografa je da na scenu u potpunosti prenese Tolstojevu priču o ljubavi, napuštanju, strasti, izdaji, ostrašćenosti koje, u vrtlogu agonije i ekstaze, vode do potpunog uništenja, ne samo Ane, nego i svih koji je okružuju.

U glavnim ulogama su prvaci Baleta Srpskog narodnog pozorišta – Ana Đurić u ulozi Ane Karenjine i Andrej Kolčeriu kao mladi oficir Aleksej Vronski.

U predstavi nastupaju i solisti i ansambl Baleta i Orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

Karte su u prodaji na Blagajni Srpskog narodnog pozorišta.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments