Претрага
Претрага
Close this search box.

PRVE MALINE U MARKETIMA ČAK ZA 2.400 DINARA, NA PIJACAMA DUPLO JEFTINIJE Otkupna cena na početku berbe viša nego lane

Foto: Medical News Today

Prve ovogodišnje maline u trgovinama dostižu cenu od čak 2.400 dinara kilogram, ali su na pijacama duplo jeftinije. Otkupna cena “crvenog zlata”, u krajevima gde je počela berba, već je 500 dinara za kilogram, sa tendencijom rasta.

Dok kilogram malina u pojedinim marketima košta i do 2.400 dinara, na zelenim pijacama gde su stigle prve količine ovogodišnjeg roda cena se kreće od 1.000 do 1.500 dinara, dok je na kvantašima, poput beogradskog, malinu moguće kupiti i po cenama od 750 do 800 dinara kilogram.

– Lane je u prvoj polovini juna malina koštala 800 dinara. Prvi plodovi su uvek skuplji, pa se može očekivati da će biti malo jeftiniji kada ponuda bude veća, ali ne po znatno nižoj ceni. Nikada kod nas na tezge ne stižu velike količine, već deo svežeg roda koji ne ide u otkup, u hladnjače i izvoz – pričaju pijačni prodavci.

Foto: RINA

Maline na pijacama, inače, najređe se prodaju “na gajbicu”, upravo zbog visoke cene, već ih kupci pazare u kutijama od 250 do 300 grama.

– Skupe jesu, ali jednostavno ne možemo da im odolimo jer su plodovi zaista vrhunskog kvaliteta. Deca ih obožavaju i ovako sveže, a u torti su slađe i više osvežavaju od svakog sladoleda – pričaju Lozničanke koje su na tamošnjoj pijaci kupovale maline po ceni od 1.200 dinara za kilogram.

Domaća malina, čija je otkupna cena prošle godine imala rekordan iznos od 4 evra za kilogram, sada je na početku berbe u Mačvi i Podrinju još i skuplja, jer otkupljivači na tom području prve plodove sorte “vilamet” plaćaju minimalno 450, a sorte “fertodi” od 480 do 500 dinara kilogram, sa tendencijom daljeg porasta otkupne cene. Zbog prošlogodišnje suše, ali i posledica nevremena koje je početkom ovog meseca zahvatilo delove zapadne i centralne Srbije, kako navode u Asocijaciji malinara Srbije, procena je da će ovogodišnji rod maline biti manji za 30 odsto.

“Crveno zlato” je u sektoru poljoprivrede vodeći srpski izvozni proizvod, sa učešćem 44 odsto u ukupnom izvozu, a smrznuta malina, kako pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede, Srbiji je lane donela prihod od 361 milion evra. Smrznuta malina, po tim podacima, najviše se izvozila u zemlje EU i to u Nemačku, Francusku, Belgiju, SAD, Poljsku, Holandiju, Švedsku, ali i u Rusiju, Veliku Britaniju i Kanadu.

Maline, inače, trenutno nisu najskuplji voćni artikal na pijačnim tezgama, već je rekorder šumska jagoda, čija je cena čak 2.000 dinara za kilogram. Prvi plodovi borovnice su sa cenom u rangu maline, pošto kilogram ovog voća košta od 1.200 do 1.500 dinara. Na tezgama srpskih pijaca i dalje je najzastupljenija trešnja, u rasponu od 150 do 250, dok je najčešća cena jagoda, koje polako prolaze, 250 dinara kilogram.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti