Претрага
Претрага
Close this search box.

PRVI ARHEOLOŠKI OSTACI KOD SABORNE PORTE PRONAĐENI 2007. GODINE Milica Hristov, arheološkinja, za NS Uživo: Grobnice nisu u potpunosti istražene, u jednoj pronađen par bronzanih naušnica i bronzana igla (FOTO GALERIJA)

Foto: Ustupljene fotografije/Ilustracija/nsuzivo.rs

Prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja i iskopavanja 2007. godine, koja su prethodila radovima na rekonstrukciji kanalizacije i parternom uređenju crkvene porte, pronađeni su ostaci naseljavanja iz srednjevekovnog perioda. Na prostoru na kojem se trenutno vrše istraživanja, otkriveno je preko 20 nepokretnih objekata.

-U toku su zaštitna arheološka istraživanja na prostoru zapadno od crkvene porte Sabornog hrama posvećenog sv. Đorđu. Porta Sabornog hrama je poznati lokalitet sa arheološkim i antropološkim sadržajem. Prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja i iskopavanja 2007. godine, koja su prethodila radovima na rekonstrukciji kanalizacije i parternom uređenju crkvene porte, pronađeni su ostaci naseljavanja iz srednjevekovnog perioda (XI-XVI veka) i ostaci sahranjivanja iz novovekovnog perioda ( XVII-XIX veka). Na prostoru na kojem se trenutno vrše istraživanja do sada je otkriveno više od dvadeset nepokretnih objekata i u njima je nađeno dosta pokretnih nalaza kao što su ulomci keramičkih posuda, predmeti od gvožđa i bronze, životinjske kosti- rekla je za NS Uživo Milica Hristov, arheolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dodala:

-Od nalaza treba pomenuti pronalazak većeg broja zidanih bunara, tačnije sedam bunara na relativno malom prostoru, kao i tri zidane grobnice. Većina pronađenih objekata, mogu se na osnovu keramičkih ulomaka koji su u njima nađeni, datovati u 19. vek. Grobnice još nisu u potpunosti istražene, u jednoj koja jeste, osim skeletnih ostataka, nađeno je par bronzanih naušnica i jedna bronzana igla- rekla je naša sagovornica.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага