Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Prvi putnički brod stigao je danas u Novi Sad i tako otvorio ovogodišnju turističku sezonu kruzera u celoj Srbiji. Predstavnici Grada Novog Sada, Prvog parobrodskog društva, i Turističke organizacije Novog Sada dočekali su kruzer „Amaverde” kojim je stiglo oko 100 putnika iz Amerike.

Događaju je prisustvovao i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević koji je tom prilikom svim putnicima i članovima posade poželeo dobrodošlicu u Novi Sad.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Drago mi je što smo danas u prilici da dočekamo prvi kruzer u Novom Sadu u ovoj godini, čime i otvaramo turističku sezonu kruzera u celoj Srbiji. Broj putničkih brodova koji pristaju u Novom Sadu je iz godine u godinu sve veći. U 2022. godini na putničkom pristaništu u Novom Sadu pristalo je 372 broda, a iskrcalo se preko 35000 putnika, što je više za tri puta, kako brodova, tako i putnika u odnosu na pre desetak godina. Naš zajednički cilj je da se vratimo na nivo od pre Korone, kada je 2019. godine bilo 430 brodova. Jako je važno ono što im ponudimo kada izađu sa broda, jer su uglavnom za njih pripremljeni poludnevni ili celodnevni izleti. U programima obilaska gostiju su uglavnom centar grada i Petrovaradinska tvrđava, poseta muzejima i galerijama, ali i fruškogorskim manastirima i Sremskim Karlovcima. U poslednje vreme, turisti su sve više zainteresovani za obilazak vinarija ali i radionica za pripremanje lokalne hrane na čenejskim salašima – rekao je Milorad Radojević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– U 2019. godini smo zabeležili najveći broj pristanaka kruzera, a u ovoj godini se nadamo da će se to još povećati. Ono što je važno jeste da naša industtija zavisi od mnogo faktora, od vodostaja, političkih dešavanja u drugim državama i slično. Šezdeset odsto putnika čine turisti iz Nemačke i Engleskog govornog područja kao i Francusko govorno područje pa zatim svi ostali. Ove godine imamo dva nova pristaništa, to su Smederevo i Kostolac – rekla je Ivana Milenković iz kompanije Prvo parobrodsko društvo.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Medijima se takođe obratila i Ksenija Hajduković, iz Agencije za upravljanje lukama koja je istakla:

-Veliko mi je zadovoljstvo što danas prvi put obeležavamo početak nautičke sezone u Novom Sadu. Podsetiću da je Agencija za upravljanje lukama tokom prošle godine zabeležila 1419 pristajanja u našoj zemlji i 135.000 putnika, od čega je 370 pristajanja ostvareno baš u Novom Sadu. U Srbiji je trenutno otvoreno 8 međunarodnih pristaništa, u Beogradu, Novom Sadu, Donjem Milanovcu, Smederevu, Kladovu, Golupcu, Kostolcu i od ove godine u Sremskoj Mitrovici. Naša zemlja je zemlja izuzetnih nautičkih potencijala i želimo da ih u potpunosti iskoristimo jer se Dunavom i Savom spajamo sa celim svetom. Zajednički sa Vladom Srbije planiramo da otvorimo nova putnička pristaništa, u Šapcu, Zemunu i Ramu. Podižemo svest o značaju nautike u Srbiji. Želim dobrodošlicu svim turistima u našoj zemlji.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Turistkinja Mišel, iz američkog grada Sijetla, istakla je da je prvi put u Srbiji i da je veoma uzbuđena. Raduje se da vidi Petrovaradinsku tvrđavu, a za Novi Sad se odlučila jer je ovo jedini deo Evrope koji još nije posetila. Pri dolasku je degustirala rakiju kojom je bila oduševljena!

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na Keju, gde je pristao brod, za putnike je upriličen nastup folklornog društva, uz tamburaše i tradicionalno posluženje, a nakon kulturno-umetničkog programa gosti broda išli su u obilazak Novog Sada.

Prema podacima Agencije za upravljanje lukama, na putničkom pristaništu u Novom Sadu u 2022. godini najviše brodova je pristalo u junu i to 68, kada se iskrcalo i najviše putnika 6683, potom slede maj, sa 65 pristajanja brodova i 6321 putnika i septembar, sa 53 pristajanja i 5556 putnika.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mile
23/03/2023 08:37

Ako smem pitati dali su imali problem sa vizama kao mi srbi???Dobro nam došli dragi gosti!!