S obzirom da nam se bliži prvomajski uranak, ali i Vaskrs kada se služi mrsna trpeza, korisno je znati kako se kreću cene mesa s obzirom da većina za 1. maj vreme provodi u prirodi uz roštiljanje.
Mi vam donosimo detaljan cenovnik pilećeg, svinjskog i roštiljskog mesa koje se najčešće konzumira u ovom periodu godine i za ovakve prilike, kako u marketima tako i u lokalnim mesarama.
Cena pilećeg filea od kilogram kreće se od 579 dinara do čak 799 dinara, u zavisnosti u kom marketu kupujete. Za kilogram pilećih grudi moraćete da izdvojite od 399 do 549 dinara koliko košta u Lidlu. Pileća krilca, kao i bataci i karabataci nešto su povoljnija opcija kada je piletina u pitanju, pa ćete za kilogram ovog mesa morati da izdvojite u proseku oko 300-450 dinara.
Svinjsko meso takođe je aktuelno za roštiljanje, ali i Uskršnju trpezu, pa s toga budite spremni da za kilogram svinjskog buta bez kostiju izdvojite 619 do čak 899 dinara koliko košta u Tempo marketu. Dok kilogram svinjskog možete pronaći za nešto više od 1.000 dinara, a ukoliko želite nešto finije meso, svinjski kare ima sličnu cenu koja se kreće od 999-1.100 dinara.
Roštilj meso kreće se od 260 dinara do 730. Najpovoljnija opcija jesu ćevapi, dok za kilogram pljeskavica morate izdvojiti od 660 do 730 dinara.
Dobavljači diktiraju cene
-Cenu svežeg mesa u radnjama diktiraju cene živih svinja a farmeri uobičajno pred velike praznike pokušavaju da tu cenu dignu. Mi se trudimo da ovu razliku amortizujemo koliko je moguće i naše cene u radnjama ne podižemo. Piletina se uglavnom kreće oko 300 din po kilogramu, dok je svinjetina duplo skuplja- rekao je direktor prodaje Industrije Mesa Zmajevac Veljko Jelić za NS Uživo.
Mesari iz Novog Sada ističu da je potražnja pred 1. maj u padu
-Ove godine očekujemo nešto manje interesovaje jer je na pragu najradosnjji Hrišćanski praznik pa 1. maj pada u nedelju najstrožeg posta, ali smo i za njih spremili ukusne komade ribe- istakao je naš sagovornik.
Na pitanje koje se vrste mesa najčešće traže za prvomajske praznike Jelić odgovara:
-Predvodnici svakog dobrog roštilja su ćevapi i pljeskavice, ali i svinjski vrat i pileće meso. Neizostavne su domaće kobasice i malo slaninice, da sve zamiriše!
nsuzivo.rs
Princ od Rakovca