Završen je deo rekonstrukcije graničnog prelaza Horgoš, faze 6 i 7, koje obuhvataju proširenje i dogradnju traka za putnički saobraćaju smeru ulaska u Srbiju.
Radovi u fazi 6 počeli su 28. januara, a obuhvatili su proširenje na zelenom pojasu na površini od 6.000 kvadratnih metara.
Tu je izgrađeno šest novih kontrolnih objekata i četiri kolovozne trake, dve za autobski saobraćaj i dve za putničke automobile.
Tri dana kasnije, 31. januara, počeli su radovi u okviru faze 7, na površini od 18.000 kvadratnih metara, koji su obuhvatili rehabilitaciju postojećeg kolovoza i izgradnju novih kontrolnih objekata.
– Kompletna rekonstrukcija terminala i izrada novih šest asfalnih traka sa šest novih kontrolnih objekata, na šest novih ostrva. Projektom je bilo predviđeno da radovi u ove dve faze traju 110 dana, međutim izvedeni su za 65 dana, odnosno 45 dana pre roka – istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, prenosi u saopštenju Ministarstvo.
Dodao je da su radovi, na zahtev korisnika, zbog predstojećih uskršnjih praznika, morali da se završe do 4. aprila, što je i ispoštovano.
Horgoš je najfrekventiji granični prelaz, na kojem su se, posebno u vreme praznika, stvarale velike gužve, istakao je on i dodao da će obnova i dogradnja ovog prelaza omogućiti da ljudi brže prolaze i da ne čekaju na granici po nekoliko sati.
– Uz to, kako bismo dodatno rasteretili Horgoš, nedavno sam sa svojim mađarskim kolegom Janošem Lazarom razgovarao o proširenju graničnih prelaza Bački Breg i Kelebija. Posebno nam je važan i Bački Breg, zbog brze saobraćajnice koju ćemo graditi od granice sa Mađarskom do granice sa Rumunijom – rekao je Vesić.
Rok za završetak svih radova na Horgošu je septembar ove godine.
Rekonstrukcijom i proširenjem prelaza sa 16 na 24 saobraćajne trake, kapaciteti protoka će se povećati za 50 odsto, a pored radova na terminalu i samom ulazu i izlazu iz zemlje, projekat obuhvata i radove na prilaznom delu auto-puta za koje je nadležno JP “Putevi Srbije”, navodi se u saopštenju.
Tanjug
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
04/04/2023 21:34

Zasto pisete gluposti? Problem na granici nije broj traka nego ljenost madjarskih carinika i policajaca. Nasa granica se prelazi za 10-15 minuta u oba pravca osim kada se kolona vozila proteze od madjarske granice do nasih kucica. Isti problem od kada znam za sebe. Jos kao dijete kada smo isli na neko takmicenje drzali su nam autobus 6 sati Madjari i trazili po 5 € od svakog djeteta… sada cekanja na granici zbog istih tih Madjara je minimalno 2-3 sata. O tome pisite a ne o stvarima koje nisu bitne. Nasa policija i carina obavlja svoj posao kao da ima… Učitaj još »

Vozac
05/04/2023 19:33

Madjari su problem a ne nasa strana. Ostaje sve po starom.