RADIĆE DO GROBA: U ovoj zemlji ukidaju starosnu granicu za penziju i zapošljavaju penzionere, na poslu i sa 80 leta

Foto: Shutterstock
U Japanu raste potražnja za radno sposobnim seniorima – prošle godine u Zemlji izlazećeg sunca radilo je 6,39 miliona radnika starijih od 65 godina, dok je zaposlene koji su kročili u osmu deceniju života u svojim redovima imalo čak 39 odsto japanskih kompanija, razlog – nema ko da radi.

Prema podacima japanskog Ministarstva zdravlja, rada i socijalne politike, prošle godine čak 39 odsto japanskih kompanija je zapošljavalo radnike starije od 70 godina.

Taj procenat je na uzlaznoj putanji već punih deset godina. Japanska vlada zakonski je pružila priliku kompanijama da ukinu starosnu granicu za odlazak penziju ako to žele – opcija koju su neke od njih i izabrale, tako da ima onih koje angažuju i radnike starije od 80. To se naročito odnosi na prodavnice i ugostiteljske objekte.

VIŠE OD 6 MILIONA SENIORA RADI

Po podacima Ministarstva za zemlju, infrastrukturu, saobraćaj i komunikacije, u Japanu je u 2022. godini radilo 6,39 miliona ljudi starosti 65 i više godina, što je 10,6 odsto ukupne radne snage te ostrvske zemlje. Poređenja, radi ta proporcija u SAD iznosi sedam, a u Nemačkoj samo četiri odsto.

Osnovni razlog za visok procenat seniora koji danas rade u Japanu su starenje populacije usled više decenija niskog nataliteta i smanjivanje populacije u radnom dobu (od 15 do 64 godine). Naime, u Zemlji izlazećeg sunca blizu 30 odsto populacije je starije od 65 godina – demografsko merilo koje japansku populaciju čini najstarijom na svetu.

Najčešća opcija koju bira najveći broj firmi u Japanu je penzionisanje radnika u 65. godini, ali vlada i mediji u toj ostrvskoj zemlji, s obzirom na sve bolje zdravstveno stanje starih i činjenicu da se životni vek produžava, sve više govore o tome da će ljudski vek uskoro biti 100 godina i da će, ako se ne podigne starosna granica za odlazak u penziju sa sadašnjih 65 godina, stanovnici provoditi više (neproduktivnih) decenija u penziji, što je veliki izazov za penzioni i zdravstveni sistem države.

NAJDUŽE ŽIVE

Treba reći i da Japanci već decenijama uživaju dug prosečni životni vek i po tom merilu tradicionalno zauzimaju jedno od prva tri mesta na svetu. Trenutni prosečni životni vek za muškarce u toj dalekoistočnoj carevini je 81 godina, a za žene 87.

Problem smanjenja i nedostatka radne snage japanska vlada, osim ohrabrivanjem firmi da podignu starosnu granice za odlazak u penziju ili ponovo zaposle zdrave penzionere, nastoji da reši i povećanom automatizacijom i robotizacijom proizvodnje i usluga, većim uključivanjem žena na tržište rada i slobodnijim uvozom strane radne snage.

Poslednjih par godina, međutim, tvrde japanski stručnjaci, dostignut je plafon kada je u pitanju angažovanje domaće ženske radne snage, dok veliki pad jena u odnosu na dolar i evro sve više otežava zapošljavanje stranaca – oni po pravilu žele da privređuju u Japanu i šalju novac porodicama u svojim zemljama, ali plate u Zemlji izlazećeg sunca sve više doživljavaju kao neprivlačne.

kurir.rs/Bizportal

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti