Претрага
Претрага
Close this search box.

“RADIOAKTIVNA PRETNJA EVROPI” Zelenski poručio Rusima u nuklearnoj elektrani: Svako ko zapuca postaće naša SPECIJALNA META

Foto: Vadim Ghirda / Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede sankcije protiv ruske nuklearne industrije u jeku borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija koristi nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini kako bi zastrašila ljude te da bi ucenila ukrajinsko rukovodstvo i celi svet, rekao je Zelenski u obraćanju emitovanom u subotu navečer.

Kijev i Moskva danima se međusobno optužuju da su odgovorni za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Zelenski je optužio da Rusi koriste elektranu koja je pod njihovom kontrolom kao tvrđavu iz koje pucaju na male gradove Nikopol i Marganec. Ti su gradovi smešteni na drugoj strani Dnjepra.

Upozorio je da raspoređivanje ruskih trupa na mestu nuklearne elektrane “povećava radioaktivnu pretnju Evropi na nivou koji nije postojao čak ni u najtežim trenucima sukoba u doba Hladnog rata”.

Stoga je Zelenski pozvao na “oštru reakciju”, ali je istovremeno i zapretio da će svi ruski vojnici koji zapucaju s područja nuklearke postati ‘specijalnom metom‘ ukrajinskih bezbednosnih službi.

– Svaki ruski vojnik koji bude zapucao prema samoj elektrani ili koji bude zapucao koristeći elektranu kao štit, mora shvatiti da postaje specijalna meta naših obaveštajnih agenata, naših specijalnih službi, naše vojske – zapretio je Zelenski.

Ranije u subotu Ukrajina je pozvala zapadne države da joj pomognu u procesuiranju ratnih zločina počinjenih tijekom ruske invazije.

Kijevu su potrebni stručnjaci za vojno pravo i stručnjaci za istraživanje ratnih zločina kako bi kaznili ruske napadače, napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u opširnoj objavi na Facebooku u subotu.

Foto: SERGEI ILINITSKY EPA

Ministar je rekao da je poslao odgovarajući zahtev preko ministarstva spoljnih poslova Kontaktnoj grupi za Ukrajinu, koja uključuje zemlje poput SAD-a, Britanije i Nemačke i koordiniše isporuke oružja za Ukrajinske oružane snage.

Reznikov je takođe pozvao na formiranje “međunarodnih grupa koje će pomoći u radu na konkretnim slučajevima ruskih ratnih zločina u Ukrajini”.

Ministar odbrane posebno je istakao sudbinu ukrajinskih ratnih zarobljenika, rekavši da su u ruskom zarobljeništvu u velikim razmarima mučeni i ubijani.

“Ne sumnjam da ćemo nakon pobede Ukrajine u ratu, na ovaj ili onaj način, uhvatiti sve one koji su bili uključeni u ova barbarska ubistva i mučenja”, napisao je Reznikov, tražeći da se procesuiraju ne samo počinitelji i zapovjednici, već i oni koji su “opravdavali te zločine”.

Takođe je apelovao da se međunarodnim stručnjacima omogući pristup zatvoru u Olenivki u blizini Donjecka gde su desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika ubijene u napadu krajem jula.

– Ovaj zločin, osim reakcije institucija poput Međunarodnog krivičnog suda, Međunarodnog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava, zahteva odlučnu reakciju Ujedinjenih nacija. UN mora prisiliti Rusiju da dopusti posetu predstavnika Crvenog krsta ukrajinskim zarobljenicima u Olenivki – rekao je.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za napade na zatvor u Olenivki.

Jedan od najstrašnijh do sada otkrivenih zločina je masakr u kijevskom predgrađu Buči. Ukrajinske vlasti identifikovale su stotine tela ubijenih tokom kratkotrajne ruske okupacije.

Pozicija Rusije u južnoj Ukrajini je pak značajno oslabljena ukrajinskim protivnapadom na strateški važne rečne prijelaze, tvrde britanski obaveštajci.

Dva glavna mosta na reci Dnjepar verovatno se više ne mogu koristiti za prevoz značajne vojne opreme u područja zapadno od reke pod ruskom okupacijom, navodi se u subotu u najnovijem izveštaju britanskog ministarstva odbrane.

Takođe se navodi da je glavni železnički most u blizini Hersona dodatno oštećen.

Kako bi organizovala vojno snabdevanje, Moskva se nedavno uglavnom oslanjala na trajektnu vezu u blizini mosta.

Čak i nakon daljnjih popravaka, mostovi bi verovatno ostali slaba tačka ruske ofanzive.

Snabdevanje ruskih vojnika na zapadnoj strani Dnjepra ovisi o dve privremene trajektne linije, navodi se u izveštaju obaveštajnih službi.

Britanska vlada od početka invazije na Ukrajinu redovno objavljuje podatke o stanju na bojištu.

Moskva optužuje London za ciljanu kampanju dezinformisanja.

blic.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti