Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” i Gradska uprava za zdravstvo realizuju projekat “Problemska upotreba interneta kod adolescenata”. Projekat je realizovan u pet osnovnih škola na teritoriji Novog Sada. Škole koje su učestvovale su: OŠ “Kosta Trifković”,OŠ “Svetozar Marković Toza”, OŠ“Vasa Stajić”, “, OŠ“Laza Kostić”, OŠ “Đura Jakšić”.

Zavisnost od interneta je psihički poremećaj, koji se manifestuje kao opsesivna želja da se provodi vreme na internetu. Osoba provodi mnogo vremena u aktivnostima vezanim za sadržaje na internetu, zanemaruje uobičajene aktivnosti poput: druženja, učenja, kućnih poslova itd…Ima poteškoća da prekine internet aktivnosti čak i kada sama prepozna da je vreme za to.

Iako ne postoji opšte prihvaćena definicija zavisnosti od internet, u svakoj od njih se može prepoznati adiktivno ponašanje pojedinca, zato što ono dovodi do promena u ponašanju, poremećaja sna, socijalne izolacije, smanjenog radnog učinka, porodičnih problema.

Adolescenti su populaciona grupa koja je pod rizikom za razvoj zavisnosti od interneta usled varijabilnog razvoja njihove kognitivne kontrole i uspostavljanja ličnih ograničenja. Danas se zavisnost od video igrica prosečno javlja kod desetogodišnjaka, dok je prethodnih godina donja starosna granica bila 16 godina. Iz ovih razloga neophodno je kontinuirano sprovoditi mere prevencije zavisnosti od interneta.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments