S dolaskom septembra dolaze i domaćice koje polako obilaze pijace i počinju sa spremanjem zimnice. Isplatili se praviti zimnicu i stajati ceo dan pored šporeta, spremili smo vam aktuelne cene pa procenite sami.
Za šestočlanu porodicu, da bi se dobilo oko 70 litara kuvanog paradajza, potrebno je da kupite oko 120 kilograma svežeg. Dok se pripremi za kuvanje kalo je u startu oko 30 posto, a dok prođe i procese kuvanja i vrenja još 28 posto.
Međutim, ako niste obezbedili i flaše za sipanje potrebno je da izdvojite od 70 dinara po komadu, a za aluminijumske čepove od 10 do 13 dinara. Što znači da ako uzmemo prosek cene paradajza od 200 dinara za 120 kilograma to je 24.000 dinara.
Za kupovinu 70 litarskih flaša prosek cene je 60 dinara i to je 4.200 dinara. Za kupovinu čepova s prosekom cene od 11,5 dinara potrebno je izdvojiti 805 dinara. Što znači da u proseku za šestočlanu porodicu troškovi samostalne proizvodnje su 29.005 dinara.
Sve aktuelnija je i kupovina već ispasiranog paradajza. Polu gotov proizvod, očišćen i ispasiran, a na vama je da skuvate i začinite.
Obišli smo za vas dva mesta gde se prodaju polu proizvodi, u jednom je cena 70 dinara za litru, a u drugom 80. Gužve su ogromne, a sve više se govori i da se dođe za nekoliko sati jer zaliha nema više na stanju.
Ako spremate na ovaj način potrebno je da kupite 90 litara što je 6.750 dinara ako uzmemo prosek od 75 dinara. Ta količina je potrebna za 70 litara gotovog proizvoda. Uzećemo prosek flaša i čepova od predhodnog što je ukupno 5005 dinara, a ukupno 11.755 dinara za pripremu na ovaj način.
U marketima cena kuvanog paradajza od pola litre je 96.00 dinara, pa naviše u zavisnosti od marke.
Ljubitelji crvenog sosa za nedeljni ručak, da li pravite ili kupujete sok od paradajza? Pišite nam u komentarima.
Priprema soka od paradajza
Paradajz oprati, iseći na komade i samleti na mašinu za mlevenje paradajza. Procediti, sipati u šerpu, dodati so i šećer i kuvati. Kad provri, kuvati još 15 minuta. Flaše zagrejati u rerni, 10 minuta na 100 stepeni. Vruć paradajz sipati u vruće flaše. Na svaku flašu staviti parče celofana, stegnuti gumicom i staviti zatvarač.
nsuzivo.rs