Претрага
Претрага
Close this search box.

REKONSTRUIŠE SE SC „STRELIŠTE“ – UZ STRELJANU GRADE SE SPORTSKA DVORANA I TERENI NA OTVORENOM

Foto: Google earth

Na javnom uvidu nalazi se Plan detaljne regulacije Sportskog centra „Strelište“, koji se nalazi u novosadskom naselju Šangaj. Na površini od 22,57 hektara planirana je izgradnja sportskog centra, koji će svojim razmerama predstavljati treći veliki sportsko-rekreativni centar u gradu, posle SC „Slana bara“ i SPENS-a.

„Sportski centar „Strelište“ planira se kao gradski sportsko-rekreativni centar koji će zadovoljavati standarde potrebne za bavljenje vrhunskim sportom, organizaciju takmičenja najvišeg državnog i međunarodnog ranga, ali istovremeno i predstavljati značajan prostor za rekreativne aktivnosti u najširem gradskom kontekstu“- navedeno je u planu.

U središtu prostora, koji se nalazi na Putu šajkaškog odreda kod kanala Dunav-Tisa-Dunav, plan je da se postojeće sportsko streliše  proširi i bezbednosno nadogradi da bi se kao zasebna prostorna celina formirao savremeni specijalizovani sportski centar namenjen streljaštvu, strogo kontrolisanog pristupa.

Izvan specijalizovanog sportskog centra namenjenog streljaštvu, prostor gradskog sportsko-rekreativnog centra planira se za razvoj sportskih i rekreativnih sadržaja, na otvorenim površinama ili u zatvorenom prostoru, koje koriste profesionalni sportisti ili amateri.

Foto: Printscreen

Na pomenutom prostoru trenutnoi se nalaze objekti i poligoni postojećeg, delimično realizovanog sportskog strelišta namenjenog streljaštvu malokalibarskim oružjem. Postojeće sportsko strelište predstavlja jedino sertifikovano strelište u državi, koje pored sportskih udruženja koriste i državne bezbednosne službe.

Osim objekta sa prostorijama kluba, postojeće strelište ima pucaonu koja se, i pored postojanja bojevog brda i bočnih bedema za gađanje malokalibarskim oružjem do 300 m udaljenosti, koristi za gađanje meta do 50 metara udaljenosti.

Pored slobodnih površina koje koriste streličari, sastavni deo strelišta su dva poligona za gađanje malokalibarskim oružjem na distancama do 25 metara, opremljeni blendama, bojevim brdom i drugim elementima balističke zaštite.

Streljana, sportska dvorana i tereni na otvorenom

Prostor će se podeliti na tri prostorne celine. Prvi od preko 11 hektara zauzima središnji deo i planiran je kao prostor namenjen streljaštvu, drugi obuhvata zapadni deo od skoro četiri hektara i tu će biti sportski, rekreativni i uslužni sadržaji namenjeni najširoj populaciji građanstva, a treći deo veći od šest hektara u istočnom delu služiće za saobraćajne površine, pristupne puteve, parkinge, kao i za energetske koridore.

Specijalizovani sportski centar namenjen streljaštvu

Foto: Unsplash/
Dylan Hunter

Koncepcija uređenja prostora prostorne celine 1 proizilazi iz potrebe da se sadržaji postojećeg sportskog strelišta zadrže na obuhvaćenom prostoru, dopune savremenim sigurnosnim elementima balističke zaštite kao i da se, nakon
rekonstrukcije i dogradnje, omogući odvijanje takmičenja najvišeg ranga i takmičenja u novim streljačkim disciplinama.

Planskim rešenjem predviđeno je proširenje/produženje direktrise postojećeg strelišta od 50 metara na strelište za stacionarno gađanje od 300 metara. Strelište od 300 metara donekle je realizovano 60-ih i 70-ih godina, a ponovnom stavljanju u funkciju prethodiće detaljna sanacija postojećih bočnih zaštitnih bedema i bojevog brda.

Nakon rekonstrukcije i dogradnje bezbednosnih elemenata, na sportskom strelištu će se omogućiti gađanje malokalibarskim oružjem na distancama od 300, 200, 100, 50 i 25 metara.

Na prostoru sportskog strelišta planirana je i izgradnja finalne sale 50 metara sa studiom za TV prenos, vazdušne streljane, magacina sa prostorom za servisiranje oružja kao i smeštajni kapaciteti za gostujuće sportiste (koji obavezno moraju biti projektovani u skladu sa propisima pristupačnosti, s obzirom na to da će kompleks biti namenjen i paraolimpijcima).

Centar praktičnog streljaštva (IPSC) planiran je kao potpuno novi sadržaj sportskog strelišta, koji bi osim za sportsku obuku bio korišćen i za obuku policije, vojske, specijalnih jedinica i različitih bezbednosnih službi.

Sportska dvorana i sadržaji na otvorenom

Prostor između sportskog strelišta i zapadne granice Plana planira se kao uređena javna zelena površina, sa različitim sportsko-rekreativnim sadržajima na otovorenom i sportskom dvoranom u svom središtu.

Sportska dvorana koncipirana je kao sportski objekat sa centralnom salom formiranom prema veličini rukometnog terena i gledalištem kapaciteta do 2.000 posetilaca. Prateći sadržaji dvorane planiraju se u bočnim ili suterenskim/podrumskim delovima objekta.

Na uređenim zelenim površinama u okruženju sportske dvorane planirani su tereni za košarkubaskettenisodbojkurukomet/malifudbalstoni tenisboćanje, ali i prostor namenjen razvoju novih ili još uvek nedovoljno afirmisanih sportova.

U planu su i restoran kao objekat paviljonskog tipa i dečije igralište.

Saobraćajna infrastruktura

Foto: Gradske info

Državni put IB-12, na koji je obuhvaćeni prostor sa istočne strane neposredno oslonjen, obezbeđuje izvrsnu saobraćajnu povezanost sa ostalim delovima grada kao i sa auto-putem E-75.

Saobraćajne površine se planiraju u skladu sa Planom generalne regulacije, što podrazumeva izgradnju četvrtog kraka na raskrsnici Puta Šajkaškog odreda kojim će se ostvariti veza sa Ulicom đakona Avakuma, to jest sa prostorom u zoni stanovanja Mali Beograd – Veliki rit. Predmetna saobraćajnica će biti i veza sportskog centra sa Putem Šajkaškog odreda.

U Planu se akcenat daje na povećavanju bezbednosti saobraćaja, rešavanju prvenstveno pešačkih i biciklističkih kretanja, kao i na rešavanju problema parkiranja.

Deo osnovne saobraćajne mreže grada je Put Šajkaškog odreda koji je deo deonice Državnog puta IB-12 Novi Sad – Zrenjanin, a produžetak Ulice đakona Avakuma je sabirna saobraćajnica. Put Šajkaškog odreda je realizovan sa po dva kolovoza za svaki smer sa po dve saobraćajne trake, a planira se sa obostranim pešačkim i biciklističkim stazama.

Sa juga prostor sportskog centra se povezuje sa ulicama planiranim u Velikim ritu. Kolski i pešački pristupi sportskom centru su sa produžetka Ulice đakona Avakuma i sa ulica planiranim u Velikim ritu.

U okviru sportskog centra planirano saobraćajno rešenje prilagođeno je prostornoj organizaciji sportskog centra, potrebama kolskog saobraćaja (pristupi parkinzima, snabdevanje, dolasku autobusa sa sportistima i navijačima, vatrogasnim vozilima i dr.), kao i kretanju pešaka.

Biciklističke staze su planirane na Putu Šajkaškog odreda, u produžetku Ulice đakona Avakuma i na obodnoj saobraćajnici na istoku sportskog centra.

Parking u trećem delu je planiran na površini od 9.400 kvadratnih metara sa kapacitetom od oko 240 mesta, pri čemu je deo namenjen za parkiranje autobusa. U ovoj zoni bi se postavila i slobodna stena za slobodno sportsko penjanje, tj. „krosfit poligon“.


Javni uvid u Plan detaljne regulacije Strelišta može se obaviti u prostorijama Mesne zajednice „Vidovdansko naselje“, Jovana Andrejevića 2a, i JP „Urbanizam“, Bulevar cara Lazara 3.

Primedbe i sugestije na predlog plana šalju se u pismenoj formi Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 ili na mejl – planiranje@uprava.novisad.rs do kraja javnog uvida 11. maja.

Sednica Komisije za planove na kojoj će se razmatrati prigovori održaće se 23. maja u Plavoj sali Skupštine grada, u devet časova.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
R
24.04.2024 12:57

Dalice se u Pancevu uraditi nesto po istom pitanju.Bazen premali za toliku opstinu.Deca plivaju jedno drugom preko glava a kabine za presvlacenje ne mogu ni da se zatvore a kamoli zakljucaju.

Povezane vesti