U mnogim aspektima jagode su pravi izvor zdravlja ali i utiču i na mladolikost, osim što obiluju sa mnoštvo vitamina i antioksidanata prepune su osnovnim hranljivim sastojcima kao i vlaknima.
Verujemo da su mnogima od Vas jagode omiljeno sezonsko voće. Kao dodatak za mnoge poslastice i voćne salate, jagode u letnjim danima zauzimaju posebno mesto u našem trpezarijskom kutku.
Iako svi većinom njihove peteljke pre jela mahinalno bacamo, mnogi stručnjaci medicine smatraju da upravo ove peteljke jagoda mogu biti izuzetno korisne po naše zdravlje i lepotu.
Od peteljki jagoda možete da napravite čaj protiv stresa,umora, a smatra se da blagotvorno utiče i na rad bubrega.
Peteljke jagoda koriste se i kao prirodni preparat u očuvanju mladolikog izgleda. Kada se izmiksuju i napravi se gusta pasta mogu se koristiti kao maska protiv bora na licu i vratu. Isto tako i listovi jagoda mogu se koristiti i za negovanje kose.
Iako sama jagoda preovladava sa vitaminom C ništa manje vitamina C nema ni u samoj peteljci.
Peteljke ovog voća mogu pozitivno delovati i na regulisanje nivoa šećera u krvi, ali treba da znate da bi bilo najbolje da koristite jagode organskog porekla ili jagode gajene u domaćim baštenskim uslovima.
Kako napraviti ćaj od peteljki jagoda?
Kašiku opranih i usitnjenih peteljki ubacite u 200 ml proključale vode. Ostavite tako da odstoji pola sata , pa potom procedite i ostavite da se ohladi.
M.L.