RFZO: Obavezni skrining beba na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), počinje 14. septembra

Foto: Pixabay

Za novorođenu decu u svim porodilištima u Srbiji, od 14. septembra o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) počinje obavezan skrining na retku bolest spinalnu mišićnu atrofiju.

Kako je danas saopštio RFZO, cilj uvođenja tog skrininga odmah po rođenju jeste rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze.

Kako se navodi, uzimanje uzoraka će se vršiti u svim porodilištima u Srbiji, dok će se analiza uzoraka raditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čiji zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku, imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, i stručnjake za obavljanje ovog skrininga.

RFZO podseća da testiranje na SMA nije jedini skrining koji se radi kod tek rođenih beba o trošku tog fonda, već da se obavezni skrining radi i za fenilketonuriju, hipotireozu i od 2021. godine za cističnu fibrozu.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti