Претрага
Претрага
Close this search box.

Riblja pijaca juče pretvorena u koncert klasične muzike: Prisustvovala velika imena čuvenog muzičkog žanra (FOTO)

Foto: Ustupljene fotografije
Posetioci Riblje pijace, koji su juče u velikom broju prisustvovali koncertu klasične muzike “Hrana za uši”, tražili su od pijaniste Jožefa Ritera i violinistkinje Branislave Jovanov da tri puta sviraju na bis. Koncert je trajao više od sat vremena, a publika je svaku kompoziciju pozdravljala frenetičnim aplauzom. Mnogi kažu da su ciljano, samo zbog koncerta, došli na Riblju pijacu. Među njima je bio i Ruben iz Francuske, koji od prošle godine u Novom Sadu radi kao profesor francuskog. On kaže da je na koncert došao na poziv svojih prijatelja iz Novog Sada.

– Sve dok nisam došao na pijacu i čuo muziku, smatrao sam da nisam dobro razumeo svoje domaćine. Nisam očekivao da je moguće da se negde klasična muzika izvodi na pijaci, gde se prodaje voće i povrće. Ali, sada imam drugačije mišljenje. Aambijent je odličan. Ljudi su ushićeni. Zaista je bilo uživanje – kaže Ruben.

Foto: Ustupljene fotografije

Na Ribljoj pijaci održan je drugi koncert u ovogodišnjoj seriji “Hrana za uši”, a duo Riter – Jovanov izveo je dela Bramsa, Šostakoviča, Mocarta i Pjacole.

– Prvi koncert održali smo u subotu na Limanskoj pijaci, a danas smo uživali u odličnom prijemu na Ribljoj pijaci, gde smo nastup produžili za gotovo 20 minuta na molbu publike – kaže Riter.

Koncertna serija “Hrana za uši” nastala je 2020. godine s ciljem da se klasična muzika što više približi građanima.

Foto: Ustupljene fotografije

– Koncerti se izvode tako što muzičari na jedan sat imaju svoju pijačnu tezgu, ali ne prodaju voće i povrće, već posetiocima poklanjaju besplatan koncert klasične muzike. Za tri godine izvedeno je više od 50 različitih kompozicija. Od Mocarta, Štrausa, Betovena, Šostakoviča, Čajkovskog, Pjacole, Babadžanjna i drugih – kaže Milica Trifunov, predsednica udruženja građana “Dunavska sonata” koje od 2015. godine održava koncerte na neočekivanim lokacijama.

– Tri godine smo održavali koncerte na gradskoj plaži “Štrand”, na gradskim bazenima, kvaratovskim zelenim površinama, na Keju, kod sata na Petrovaradinskoj tvrđavi. A od 2020. godine, organizujemo nastupe u vojvođanskim selima u kojima nikada nije održan koncert klasične muzike – kaže Trifunova.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti