Foto: Shutterstock

U Novom Sadu obuhvat imunizacije MMR vakcinom koja štiti od morbila, zaušaka i rubeola je jedva 25 odsto, saopštio je danas Dom zdravlja Novi Sad i istakao da je vakcinacija jedini način da zaštitimo sebe i druge osobe od obolevanja od neke zarazne bolesti.

Ne postoji drugi način efikasne zaštite za stanovništvo i posledice nevakcinisanja su epidemije zaraznih bolesti koje nisu morale da se dogode. Svako obolevanje od neke bolesti nosi rizik od komplikacija ili smrtnog ishoda, pogotovo ako nema efikasnog leka za njeno lečenje, a upravo su takve bolesti protiv kojih se vakcinišemo, navodi se u saopštenju.

Poslednja epidemija morbila u Srbiji bila je 2017. i 2018. godine i tada je registrovano oko 5.800 obolelih osoba i 15 preminulih, među kojima i jedno novorođenče.

Najoptimalniji period za vakcinaciju deteta MMR vakcinom je između 12 i 15 meseci života, podsetio je Dom zdravlja i istakao da su njihova vrata otvorena za roditelje koji imaju pitanja, sumnju ili im je potreban savet, i to ne samo kada je u pitanju vakcinacija MMR vakcinom.

FoNet

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kako da ne
26/01/2023 22:05

Kako da ne. Samo pamet u glavu. Te bolesti ni ne postoje. Samo hoće da nam truju decu…. Držite se ljudi. Ne mogu Nas oni naterati na nešto što mi ne želimo..