Претрага
Претрага
Close this search box.

Ružić: Državna matura biće organizovana 2024. godine, omogućava jednakost i pravičnost

Foto: Socijalistička partija Srbije

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će Projekat državne mature biti realizovan 2023/2024. godine i ocenio da je taj projekat reformski iskorak u našem obrazovnom sistemu.

Ružić je, na završnoj konferenciji Projekta državne mature u Beogradu kazao da se o državnoj maturi govori od 2009. godine i da je deo stategije obrazovanja već 10 godina, dodajući da je taj projekat u interesu budućih akademskih građana, odnosno svršenih srednjoškolaca.

“Omogućava jednakost i pravičnost i da u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama svršeni srednjoškolci polažu državnu maturu, kao i da iz svojih matičnih škola apliciraju za više visokoškolskih ustanova na državnim ili privatnim univerzitetima u Srbiji”, kazao je Ružić.

Kako je planirano, projekat državne mature biće završen u januaru 2023. godine, a institucije sistema će u narednom periodu nastaviti sa realizacijom pripremnih aktivnosti za uvođenje državne mature.

“Taj projekat je jedan od najboljih načina da dobijemo i kriterijum kvaliteta stečenog znanja i sertifikaciju stečenog znanja za vreme srednjoškolskog obrazovanja. Pored te sertifikacije imamo i selekciju i kvalifikaciju, odnosno prolaznost na određene visokoškolske ustanove”, naveo je Ružić.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti