Ružić na radnom sastanku u zgradi Rektorata u Novom Sadu: Uvođenje državne mature

Foto: TONS

U zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 2. decembra 2022. godine održan je radni sastanak predstavnika Univerziteta i fakulteta sa ministrom prosvete Republike Srbije Brankom Ružićem i saradnicima.

U ime Univerziteta, sastanku je prisustvovao rektor prof. dr Dejan Madić, prorektor za nastavu i studentske aktivnosti prof. dr Đorđe Herceg i prorektorka za međunarodnu saradnju prof. dr Sabina Halupka-Rešetar, kao i dekani i prodekani fakulteta u sastavu Univerziteta.

Glavna tema sastanka bili su budući koraci u uvođenju državne mature u obrazovni sistem Republike Srbije. Ministar prosvete je, tim povodom, krajem novembra održao sastanak sa rektorima državnih univerziteta, kada je najavljeno održavanje radnih sastanaka i na svakom univerzitetu pojedinačno.

Na sastanku u Novom Sadu naglašeno je da je državna matura projekat od državnog interesa, te da je jako važno da Ministarstvo o tome razvija kontinuirani dijalog sa predstavnicima visokoškolskih ustanova.

Državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja u vidu opšte mature, koju će polagati učenici gimnazija, zatim umetničke mature za učenike srednjih umetničkih škola i stručne mature za učenike srednjih stručnih škola, kao i u vidu završnog ispita za učenike srednjih stručnih škola upisanih na programe trogodišnjih obrazovnih profila. Državna matura će imati trojaku funkciju: sertifikacionu (njome se završava nivo srednjoškolskog obrazovanja), selekcionu (u smislu prohodnosti na visokoškolske ustanove) i evaluativnu (rezultati državne mature mogu dati važne podatke za unapređivanje sistema obrazovanja u Republici Srbiji).

Uvođenje državne mature za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti