Претрага
Претрага
Close this search box.

RUŽIČASTA KUĆA VRTIĆA „PLAVI ZEC“ U MILETIĆEVOJ ULICI 22 (FOTO/VIDEO)

Foto: Gradske info

Prostrana parterna kuća, u stilu secesije. Osnova kuće izgrađena je u obliku ćiriličnog slova “G”, sa dvorišnim krilom na desnoj strani, na kome je nekada bio otvoren trem.


Kuća je izgrađena 1909. godine po projektu zidarskog majstora Stevana Kreveševića, a za vlasnika Antala Zdelara.

Prostorije su postavljene po dubini u dva niza, sa reprezentativnim sobama ka ulici. Adaptacija kuće je izvršena 1949. godine, kada su uklonjeni neki od pregradnih zidova.

Na glavnoj fasadi dominantna je partija ulaza na plitkom rizalitu, sasvim pri levom uglu sa secesijskom konturom otvora i visokom atikom.

Desno je niz od pet prozora, a završnica tog dela fasade, nad tavanskim vencem, niska je u formi jednostavna atika, koja zaklanja krov.

Oko otvora je plitka plastična dekoracija izvedena u duhu secesije, a na tavanskom nadzidku je nešto smirenija, klasičnija, geometrija u vidu friza sitnog meandra i kvadrata.

 

Na ulaznoj atici je medaljon sa girlandom gde se nekada prema sačuvanom crtežu, nalazio inicijal vlasnika A.Z. Desno i levo nalazi se po jedna ljudska maska, a u temenu još jedna.

Probijanjem novog ulaza i zaziđivanjem otvorenog trema, dvorišna fasada je znatno izmenjena. Tu se nalazi i ulaz za podrum, do koga vode strme stepenice.

U dvorištu se nalazi velika kamena vaza, verovatno ostatak nekadašnje fontane. Secesijska kuća je obnovljena sredinom 2017. godine i u dobrom je stanju.

Danas se u ovoj kući nalazi vrtić „Plavi zec“.

gradskeinfo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti