Претрага
Претрага
Close this search box.

SA KOLIKO GODINA STE NAPUSTILI RODITELJSKI DOM? – STATISTIKA KAŽE JEDNO, A NOVOSAĐANI DRUGO (VIDEO/ANKETA)

Foto: Gradske info
Prema podacima Eurostata mladi u Srbiji napuštaju roditeljski dom u proseku sa 31,4 godine, u EU taj prosek je 26,4 godine, a mi smo izašli na ulice Novog Sada da iz prve ruke saznamo kada se to Novosađani osamostaljuju:

Najviše Novosađana kaže da su roditeljski dom napustili sa 18 godina

Mlađi Novosađani koje smo anketirali pretežno su se izjašnjavali da su roditeljski dom napustili sa 18 godina, dok su stariji sugrađani takođe tvrdili da im je najlogičnije da se dete iseli iz roditeljskog doma upravo u tim godinama.


Međutim, statistike kažu drugačije

Ženska deca u Srbiji napuštaju roditelje u proseku sa 28,9 godina, dok muškarci to čine nešto kasnije, sa 33,9 godina, govore podaci Eurostata za 2022. godinu.

Takva slika primetna je i u većini drugih država u Evropi, jer se u najvećem broju slučajeva ženska deca odsele odmah nakon udaje. Najveća razlika između polova je u Bugarskoj i Rumuniji, gde žene napuštaju roditeljske domove skoro 5 godina pre muškaraca.


Kakva je situacija u drugim državama širom sveta

Iako je u Evropskoj uniji prosek 26,5 godina, razlike su veoma velike od države do države.

Primera radi, u Finskoj deca roditeljske domove napuštaju sa 21,3 godine, dok je u Hrvatskoj taj prosek 33,4 godine, ujedno i najveći u Evropskoj uniji.

Bugari roditeljski dom napuštaju sa 30,3 godina, kao i Španci, Grci sa 30,7, a Slovenci sa 30,8 godina, a Italijani to rade sa tačno 30 godina. U svim ostalim državama prosek je niži od 30 godina.

„Preko bare“ je situacija slična kao u EU, bar što se proseka tiče, pa se u SAD deca od roditelja odvajaju između svoje 24. i 27. godine.

gradskeinfo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Ana
13.10.2023 09:46

Nikada nisam napustila roditeljski dom.

Povezane vesti