Претрага
Претрага
Close this search box.

SA SAJMA POSLATE JASNE PORUKE DA NAS IMA Peti Sajam zavičaja otvorio ministar Vučević: Zavičaj je svuda gde pričamo našim jezikom (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejič/Ilustracija

Peti Sajam zavičaja otvoren je danas pod aulama Novosadskog sajma, gde su se predstavila udruženja iz južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, Republike Srpske, Republike Hrvatske, ali i iz Subotice, Beograda i našeg grada. Sajam je svečano otvorio ministar odbrane Miloš Vučević, uz prisustvo ministra Nikole Selakovića, pokrajinskog sekretara Aleksandra Sofića i zamenika gradonačelnika Novog Sada Igora Crnobarca.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je da je ova manifestacija pokazuje da identitetska pitanja i kultura ne mogu da budu sputani administrativnim barijerama.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ne mogu da nam zabrane da pričamo istim jezikom, da imamo istu veru, tradiciju. Rekao bih da je Novi Sad i ovaj deo Srbije, Vojvodina, prirodno mesto za ovakav događaj baš zato što je Vojvodina područje gde su uvek bile prisutne migracije iz različitih krajeva. Drago mi je da Novi Sad pomaže i da je domaćin za sve naše sunarodnike. želim im da se prijatno osećaju i da neguju svoju tradiciju i da se ne svađamo ni sa kim, nego poštojemo sebe. Nikad nisam razumeo one koji više poštuju druge, a ne poštuju sebe. Prvo morate da volite svoju kuću i porodicu, da biste mogli da poštujete druge porodice. Isto tako je za državu. Čuvamo naš zajednički duh, ne mogu da nam zabrane da pevamo pesme, da nosimo svoju nošnju, da pišemo ćiriličnim pismo. A sigurann sam da stižu neke nove generacije s kojima se neka nova zora budi- naglasio je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac naveo je da će prisutni moći da uživaju u programu.

-Naša Srpska Atina postala je dom za mnoge koji su ostali bez sveog ognjišta usled ratnih dešavanja, a ja sam siguran da se u Novom Sadi osećaju kao svoj na svome. Veliki broj učesnika i izlagača ove godine, a naročito bih želeo da poželim dobrodošlicu ljudima s Kosova i Metohije. Očekuje nas lepa prilika da dalje radimo na negovanju tradicije.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
11.02.2024 16:11

Ko ga je otvorio dovoljan razlog da niko ne ide, ili ce mozda dovesti SNS botove kao krajisnike? 🙂

Last edited 17 Dana Ranije by SNS Uzivo

Povezane vesti