Foto: Pexels

Na konstitutivnom sastanku koji je održala radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja, formirana na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića, saopšteno je da će do 20. decembra predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata sa ciljem poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih od nasilja.

Zadatak Radne grupe je da izvrši analizu postojeće zakonske regulative u oblasti zaštite od nasilja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja i da predloži izmene ovih propisa iz delokruga Ministarstva u cilju unapređivanja oblasti zaštite od nasilja u sistemu obrazovanja.

Iako su se na prvom sastanku čuli različiti predlozi, zaključeno je da se u narednom periodu razmotre sve mogućnosti za bolju prevenciju, ali i adekvatniju primenu zakona, posebno u delu sankcija, ali i pojačavanje mere gde je potrebno.

Radnu grupu, pored predstavnika Ministarstva prosvete, čine i predstavnici ministarstava za brigu o porodici i demografiju, policije, pravde, zdravlja, za državnu upravu u lokalnu samoupravu, predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti, direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.

Espreso

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments