Претрага
Претрага
Close this search box.

SATNICA FRILENSERA PORASLA ZA 40 POSTO Dok je pandemija na većinu zanimanja uticala negativno, frilenseri znatno podigli cene svojih usluga

Foto: Freepik
Globalna prosečna satnica frilensera porasla je za skoro 40 odsto ove godine u poređenju sa prethodnim izdanjem iz januara 2020. godine, pokazao je Payoneer izveštaj o globalnom prihodu frilensera.

Izveštaj kompanije Fintech zasnovan je na istraživanju 2.000 frilensera iz više od 100 zemalja, među kojima se nalaze i zemlje Balkana i pruža uvid u njihovo poslovanje od početka pandemije.

Dok je globalna nezaposlenost dostigla istorijski vrhunac izazvan pandemijom, frilenseri su relativno dobro prebrodili situaciju koja je nastala.

Više od 30 odsto ispitanika prijavilo je veću potražnju za njihovim uslugama od početka pandemije, dok je 45 odsto prijavilo da je potražnja ostala konstantna bez usporavanja.

Najveći porast zabeležile su oblasti programiranja, marketinga i finansija.

Izveštaj pokazuje da je globalna prosečna cena radnog sata frilensera sada 28 dolara, što je znatno više od prosečnih 21 dolar, koji je prikazan u Globalnom izveštaju o prihodima frilensera za 2020. godinu.

S obzirom na to da 40 odsto frilensera naplaćuje više za svoje usluge nego na početku pandemije i da potražnja nastavlja da raste, prilika za nezaposlene da uspeju nikada nije bila veća.

Među zemljama na Balkanu situacija je nešto drugačija, te prema anketiranim ispitanicima prosečna cena satnice frilensera je 21 dolar.

Međutim, interesantan podatak je da su najvišu cenu satnice na ovom području naveli ispitanici između 45 i 54 godine, koja je 26 dolara.

Trećina ispitanika je navela da ima diplomu srednje škole.

I DALJE VLADA JAZ U ZARADI IZMEĐU ŽENA I MUŠKARACA

Iako je porastao broj žena koje ulaze u svet frilensera, plate žena zaostaju iza njihovih muških kolega, a taj jaz raste u poslednje dve godine.

Rodna razlika u plaćanju među ispitanicima istraživanja najizraženija je u Severnoj Americi, gde žene prijavljuju prosečnu zaradu od 37 dolara po satu, u poređenju sa muškarcima koji su prijavili prosečnu zaradu od 52 dolara po satu.

Žene su prijavile da zarađuju manje od muškaraca u svakom regionu od 100 ispitanih zemalja, osim u Južnoj Americi, gde žene zarađuju više od svojih muških kolega za četiri dolara po satu, verovatno pod uticajem bolje plaćenih industrija koje su traženije u ovim regionima.

Na području Balkana prosečna zarada po satu za žene je 16 dolara, dok su ispitanici muškog pola naveli da je njihova satnica 22 dolara.

FoNet

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti