Foto: Beta (AP)

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je da je moguće očekivati zemljotres na našim područijima, ali da ne treba paničiti.

“Moguće je da će se desiti neki zemljotres u područijima koja su blizu nas, ali niko ne može da kaže gde će to tačno biti. Da li će biti u Grčkoj, Makedoniji ili kod nas to ne možemo da znamo. Ne treba da se plašimo i da se pripemamo za jači zemljotres”, rekla je Mladenović.

Objasnila je da su zemljotresi povezani, ali da ne mora da znači da će se energija sa područija jednog zemljotresa preneti na drugo područje.
“Zemljotresi su generalno povezani jer se dešavaju po rasedima i tektonski blokovi po tim rasedima mogu da prikupe određenu količinu energije. Energija se posle zemljotresa raširila i širiće se nakon ovih naknadnih udara”, rekla je.

Smatra da zemljotres u Turskoj nije neočekivan, jer je to izuzetno aktivno tektonsko područje.

“Reč je o jednom rasedu koj se zove Istočno Anadolijski rased, koji predstavlja granicu od anadolijske ploče na kojoj je Turska i Saudijsko Arabijske ploče koja se kreće ka severu. Upravo to kretanje ploče na kojoj je Saudijaska Arabija izaziva kretanje po andadolijskom rasedu”, kaže Mladenović.

Ona navodi da je magnituda zemljotresa koja je iznosila 7,8 stepeni Rihterove skale velika i za to područje i da je problem u tome što je hipocentar zemljotresa na maloj dubini.
Kolika je razorna moć zemljotresa u Turskoj i Siriji govori činjenica da je kod njega oslobođena 1.000 puta veća energija od onog u Kraljevu iz 2010. godine, kaže za RTS Branko Dragičević iz Republičkog sizmološkog zavoda.

“Ako bi hteli da uporedimo kolika je razorna moć ovog zemljotresa, prisetimo se onog u Kraljevu 2010. godine, koji je imao 100 puta nižu magnitudu, ali je pri ovom zemljotresu u Turskoj oslobođena 1.000 puta veća energija nego što je bilo energija potresa u Kraljevu”, rekao je Dragičević.

Prema njegovim rečima ovakvih potresa bude petnaestak godišnje, samo što se dešavaju u nenaseljenim područjima, tako da nisu zapaženi.

Tanjug/RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments