Bliži nam se sezona slava, a domaćini su u potrazi za najboljom cenom, ali i najboljim kvalitetom svinjskog i jagnjećeg mesa.
Kako je pečenje zvezda svake slavske trpeze, slavari moraju pronaći najbolji odnos cene i kvaliteta pečenog mesa, a gde drugo neko u klanicama i na stočnim pijacama.
Kako navode prodavci, cene pečenja variraju u zavisnosti od trenutne ponude i potražnje na tržištu. Cena takođe varira i od pijace do pijace, rase prasadi, kraja u Srbiji, grada do grada. Prasad se prodaje po kilogramu težine, ali i po količini ukoliko se prodaje više od jednog praseta. Cena se takođe formira na osnovu težine praseta, do 15 kg, 20 kg, 25 kg, 30 kg.
Cene na pijacama za prasad manju od 15 kilograma kreću se od 350 do 400 dinara po kilogramu, a u klanicama cene su malo drugačije. Za prasad od 16 do 25 kilograma morate izdvojiti cenu između 350 i 450 dinara. Ona zavisi od kraja u kom živite, odnosno ponude u vašem gradu. Za prase težine između 16-25 kilograma u Kragujevcu možete naći za 350 dinara, u Nišu isto možete kupiti za 380 din/kilogramu, a u Pirotu za 400, dok ga u Somboru možete naći po ceni od 380 dinara.
Cene prasadi u klanicama definisane su prema okruzima, pa tako cena u Južno-banatskom okrugu iznosi 350 dinara, dok u Sremskom dostiže čak 450 dinara po kilogramu.
Jagnjeće meso nešto je skuplje u odnosu na prasetinu, pa tako za isto morate izdvojiti od 400 do 550 dinara. Kako je za Kurir televiziju istakao uzgajivač Svetozar Murgaški koji ima svoje tovne prasiće i prodaje domaće suhomesnate proizvode na Najlon pijaci, gde cena prasića po kilogramu iznosi 600 dinara po kilogramu. Po njegovom mišljenju cene mesa ostaće u ovom cenovnom rangu i neće padati. Potražnja ovog mesa u Novom Sadu, pred velike krsne slave kao i praznike je neverovatno velika i prodaju se ogromne količine mesa.
Ove cene aktuelne su u tekućem mesecu oktobru, ali mogu varirati u narednim zimskim mesecima kada se očekuje da potražnja mesa skoči.
nsuzivo.rs