Претрага
Претрага
Close this search box.

Sezonski radnici u poljoprivredi sve manje rade “na crno”: Zaštićeni su na poslu, a ide im i staž

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Arhiva

Sve više sezonskih radnika u poljoprivredi posao obavlja legalno zbog mogućnosti koje nudi Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima.

Poljoprivredna sezona je uveliko u toku, a radnicima, koji su do 2019. godine u većini slučajeva radili “na crno”, pomenuti zakon doneo je mogućnost za sezonsko prijavljevanje, čime ostvaruju prava na penzijsko-invalidsku i zdravstvenu zaštitu, za slučaj povrede na radu i profesionalnih bolesti, prenosi portal Agropress.

Poslodavci istuču da je procedura prijave sezonskih radnika u poljoprivredi koja se obavlja elektronski jednostavna i brza, što je, kako kažu, dovelo do povećanja broja sezonskih radnika sa prijavom.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta, tvrde u GIZ-u, uz čiju podršku je ova reforma sprovedena. Iz Poreske uprave naglašavaju da korist od prijave sezonaca u poljoprivredi imaju država, poslodavci, kao i sami radnici.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Najniža mesečna osnovica doprinosa u 2023. godini je 35.025 dinara, dok je dnevna osnovica za oporezivanje 1.167,50 dinara. Dnevni iznos poreza po radniku iznosi 116,75 dinara, a dnevni iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje je 280,20 dinara. Ukupan iznos obaveza po radniku, po danu angažovanja iznosi 420,30 dinara – navode na ovom portalu.

Zakon omogućava da sezonski radnik može da bude i strani državljanin, budući da za ovu vrstu posla nije potrebno pribavljanje odobrenja za rad koje propisuje Zakon o uslovima za rad stranaca.

telegraf

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti