Претрага
Претрага
Close this search box.

Siniša Jokić: Dobili smo donaciju od 25.000 crepova, prema standardima koji su rađeni u Podgrađu saniraće se nastala šteta (FOTO)

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tokom današnjeg obilaska Petrovaradinske tvrđave i prilikom procene nastale štete, nakon razorne oluje koja je proteklih dana dva puta nanela štetu Novom Sadu- govorio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić. On je pričao o trenutnoj situaciji na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali i o merama koje će se preduzeti

– Dobili smo donaciju od 25.000 crepova. Udari vetra su bili izuzetno jaki. Procena od strane stručnjaka jeste da je vetar sa Dunava skinuo crepove sa zapadne strane druge kasarne. Vetar je onda ušao unutar krova i izbacio crep na prostor između druge kasarne i jednostavne kasarne. Onda je redom skidao crepove kao kroz tunel. Crep je padao dole. Snegobrani su zaustavili veliki broj crepova. Prozori nisu stradali, fasade nisu stradale. Najviše je stradao krov- rekao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, Siniša Jokić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Jokić je rekao da su Grad Novi Sad i država uložili ogromna sredstva u zadnjih nekoliko godina u fasade i krovove u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

-Kao i da bez obzira na to što je vetar bio orkanski, oni nisu oštećeni. Prema tim standardima saniraćemo probleme koje imamo na drugoj kasarni, zgradi arselana, Muzeja Grada Novog Sada i paviljonu.  Vodonepropusna folija sprečila je prokišnjavanje. Svečani saloni nisu stradali. Lično sam bio u Satu, deo drvene  konstrukcije je zdrav, deo ćemo obnoviti. Gospodin Lajčik je preuzeo jabukov vetrokaz i smerokaz da ga obnovi. Sat je pomeren iz ležišta samo što se tiče te drvene konstrukcije. Obnovićemo potkrovni venac. Depoi su većinom u prizemlju pa su zaštićeni.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага