Foto: Freepik

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je danas sve privrednike u Srbiji, koji su u sistemu PDV-a a još nisu počeli da koriste elektronske fakture (e-fakture) da to urade što pre.

Mali je kazao da je uspostavljanje sistema e-fakture način na koji se povećava konkurentnost i atraktivnost srpske privrede, a koji je omogućio unapredjenje poslovanja, njegovu veću transparentnost i povraćaj PDV-a u mnogo kraćem periodu.

Od 1. januara naredne godine razmena e-faktura biće obavezna u transakcijama unutar privatnog sektora, čime će svi obveznici Zakona o elektronskom fakturisanju biti uključeni u novi sistem.

– Koristi su ogromne. Uparujući izlazne i ulazne i izlazne fakture u sistemu e-faktura bićemo u mogućnosti da povraćaj PDV-a radimo u roku od 24 ili 48 sata, automatski, bez dodatnih kontrola, umesto kao sada kada to radi za 35 do 40 dana – kazao je Mali na konferenciji “E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu”.
Konferenciju je Ministarstvo finansija organizovalo sa NALED-om i podršku Nacionalne inicijativa ze bezgotovinsko plaćanje “Bolji način”.

Mali je naglasio da je sistem e-fakture besplatan, transparentan i omogućava poslodavcu da zna šta je kupio i prodao u prometu sa drugim pravnim licima, a e-fakture su jednostavnije i jeftinije za čuvanje.

– To je ogromna prednost za našu privredu i njenu likvidnost – kazao je ministar.

On je ocenio da je uvođenje e-faktura u sistem poslovanje domaće privrede “jedan od njavažnijih reformskih poteza koji je sproveden u proteklih 20 godina”.

– Kada je uvođenje e-faktura Srbija je ispred Francuske, koja planira da ih uvere 2027. godine, ispred Španije, koja planira da ih uvede 2026. godine, ispred Slovenije koja još nije ratifikovala zakon o e-fakturama u parlamentu – rekao je Mali.

Podsetio je da u ovom trenutku sistem e-fakture upotrebljavaju svi korisnici javnih sredstava, njih više od 10.000, kao i najveći broj privrednika.

Obavezu da primaju i dostavljaju fakture kroz sistem e-faktura imaće svi obveznici PDV-a u privredi, a mogu da ga koriste i druga privredna društva i preduzetnici.

Ulaskom preostalih privrednih subjekata u sistem biće uspešno zaokružen proces uvođenja e-faktura u Srbiji.

Prvi su u sistem ušli korisnici javnih sredstava koji su od 1. maja ove godine počeli da izdaju i primaju e-fakture.

Privrednici koji posluju s javnim sektorom takođe su bili u obavezi da od 1. maja preko sistema e-faktura izdaju fakture, a od 1. jula i primaju.

Prema podacima Ministarstva finansija, u sistemu elektronskog fakturisanja trenutno se nalazi 10.685 korisnika javnih sredstava, i 175.942 privrednih subjekata, a kroz sistem je prošlo oko 5,5 miliona e-faktura.

Beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments