Foto: Screenshot/ilustracija/Middle East Monitor

Prema statistici sve više mladih konzumira duvanski proizvod. Konzumacija duvana postala je socijalno prihvaćena. Skoro svaki konzument se odluči bar jednom za ostavljanje ovog poroka. Ali da li je to zaista jednostavno? Koliko konzumenata poklekne, i u kom vremenskom intervalu donosimo vam u tekstu

Foto: Verywell Health

– U Domu zdravlja “Novi Sad” realizuje se petodnevni program autorskim delima lekara iz Vašingtona. Tako se radi od 1984. godine. Imamo dugu tradiciju savetovališnog rada. Taj metod je najefikasniji kada je grupni metod. Okuplja se grupa ljudi, diskutuje o jednom problemu. Na program dolaze svi punoletni građani, sa mladima do osamnaest godina radi savetovalište za mlade. Kod nas mogu da dođu u pratnji roditelja, ukoliko baš žele ali najbolje je da idu sa svojom generacijom. Ovaj metod iako je grupni, to je kombinovani pristup. Mi pristupamo individualno prema svakom čoveku koji je došao na odvikavanje od pušenja. Svaki čovek popunjava jedan protokol, radi fagestrom test na osnovu kojeg se izračunava stepen zavisnosti. Nakon toga mi to implementiramo u grupu. Na grupi se priča o problemima, navikama gde se zajednički sve rešava. Novonastale probleme, stare obrasce ponašanja i tražimo način da pomognemo osobi koja je došla na odvikavanje. Grupa je moćno sredstvo, energija je snažna i ona je pokretač promene. Govorimo o rešavanju krize, hrani, fizičkoj aktivnosti, ali i finansijskom momentu. Koliko novca ostaje, ukoliko se ne finansira duvanska industrija. Važno je da se usvoje nove i zdrave navike – rekla je za naš portal NS Uživo, master strukovna medicinska sestra Vesna Imbronjer.

Dom zdravlje na Limanu sad

Naša sagovornica istakla je, da je pušenje cigareta u Srbiji duboko ukorenjeno. I to sa velikim socijalnim prihvatanjem. Ima i povratnika. To je oko polovina pušača, koji se vrate u roku od godinu dana. To je takozvani relaks. Od te grupe polovina dođe odmah kada propuši, a ostatak dođe kasnije.

– Okidač da se ponovo konzumira duvanski proizvod je jer je socijalno prihvaćeno. Na sve strane se reklamiraju cigarete, na trafikama, u restoranima, kafićima. Takođe, okidač su i proslave, alkohol, hrana, raspoloženje pozitivno ili negativno- rekla je Imbronjer.

Grupe se održavaju jednom mesečno, u trajanju od pet dana.

M.L.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments