Претрага
Претрага
Close this search box.

Školovala se u Novom Sadu, Beču i Pešti- Zalagala se za potrebu obrazovanja žena ali i borbu protiv predrasuda. Milica Tomić u senci oca i supruga

Foto: Ilustracija/Roms/nsuzivo.rs

Rođena u porodici čuvenog Svetozara Miletića u Novom Sadu, Milica Tomić bila je političarka, urednica, aktivistkinja. Školovala se u Novom Sadu, Beču i Pešti. Svojevremeno ona se zalagala za borbu protiv predrasuda, sujeverja, ali i za potrebu obrazovanja ženske dece

Milica je živela u očevoj kući koja se nalazila u Dunavskoj 14. Sagrađena krajem 18. veka, kuća se nalazi u okviru zaštićene prostorno-kulturno istorijske celine.

Foto: NS Uživo

Bila je urednica i vlasnica mesečnika “Žena” uz “Ženski svet”, jedini novosadski časopis za žene. Pisala je o teškom položaju žena u srpskoj patrijarhalnoj porodici.

Foto: Screenshot/ROMS

Sa nepunih 20 godina Milica stupa na političku scenu. Ona je zajedno sa svojim istomišljenicama osnovala Žensku čitaonicu 1910. godine a pod nazivom “Posestrima”. Naime, čitaonica je radila isključivo nedeljom posle podne, kada su žene odmarale od kućnih poslova.

Foto: Screenshot/ROMS

U brak Milica stupa 1885. godine. Izabranik je bio istaknuti srpski političar Jaša Tomić. Po venčanju sa suprugom Jašom Tomićem, Milica se seli u Zmaj Jovinu 23.

Postojale su razne spekulacije o tome da postoje aluzije u posedu redakcije “Branik”, odnosno izvesno pismo koje bi u potpunosti uništilo ugled Jaše Tomića. Naime, pismo je bilo kocipirano da natera Jašu da se povuče iz javnog života. Pismo nije sačuvano, te ne možemo znati tačno šta se u njemu nalazilo. Pretpostavka je da se odnosilo na njegovu ženu Milicu koja je povremeno razmenjivala pisma sa prvim verenikom pravniku Brankom Petrovićem.

U novosadskom naselju Gornje livade, jedna ulica nosi njeno ime. Smatra se da je ona nepravedno ostala u senci svog oca i supruga.

Umrla je 24. novembra 1944. godine.

M.L.

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti