Претрага
Претрага
Close this search box.

Slavica Đukić Dejanović izabrana za ministarku prosvete

Foto: Tanjug video, arhiva

Skupština Srbije izabrala je danas većinom glasova narodnih poslanika Slavicu Đukić Dejanović za ministarku prosvete.

Od 194 poslanika, za izbor Slavice Đukić Dejanović glasalo je 149 poslanika, 40 ih je bilo protiv, a uzdržanih pet.

Đukić Dejanović je posle glasanja položila zakletvu pred poslanicima. Vršilac dužnosti ministra prosvete do izbora Slavice Đukić Dejanović je bio Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, koji je tu funkciju preuzeo pošto je ministar Branko Ružić podneo ostavku 7. maja nakon masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je sa osećajem odgovornosti prihvatila predlog da bude ministar svesna da sve što bude činila, kako je rekla, iziskuje kompletnu saradnju institucija i pojedinaca da se tragedija koja je bila u OŠ “Vladislav Ribnikar” više nikada ne ponovi. “Učinićemo sve da se nikada ne ponovi”, rekla je Đukić Đenaović novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije počela sa formiranjem timova i prirpemama da nova školska godina počne sa sećanjem na tu tragediju, ali uz obavezu da se nikada ne ponovi. Đukić Dejanović je rekla da kada su u pitanju prosvetni radnici, njima se mora vratiti dostojanstvo i ugled, a njihov materijalni položaj mora biti bolji.

Takođe, istakla je da se glas dece mora čuti i da se aktivnosti usmere na borbu protiv vršnjačkog nasilja, ukazujući da je u tom smislu neophodna prevencija nasilaj u školama. Kako je dodala, ona obuhvata direktan kontakt pedagoga, psihologa i onih stručnjaka i identifikovanje one dece kojima je neophodna podrška.

“Već su formirani timovi i milsim da će prvi koraci biti koraci koji garantuju bolju i sigurniju budućnost dece”, poručila je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je rođena 1951.godine u Rači Kragujevačkoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Kragujevcu, a Medinski fakultet, magistarske i doktorske studije, kao i specijalizaciju iz neuropsihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

U sedam mandata bila je poslanica u Skupštini Srbije, Saveznom parlamentu SR Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Obavljala je funkciju predsednice Skupštine Srbije od 2008.do 2012.godine, a od 2012 do 2014.godine bila je ministarka zdravlja Srbije.

Obavljala je funkciju direktorke Kliničko bolničkog centra u Kragujevcu od 1993. do 2000. godine, a od 2014. do 2016. bila je direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević. Bila je i ministraka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага